Cigányokkal népszerűsítik a magyar kultúrát Londonban

képFotókiállítás, előadás és filmvetítés lesz a magyarországi cigányok beilleszkedéséről szerdán a Londoni Magyar Kulturális Központban.

A Magyar mind című szabadegyetem keretében John Oates, a Milton Keynes-i Open University oktatója és kutatója tart előadást. Az intézet elmondása szerint Oates évek óta tanulmányozza a magyarországi cigányok beilleszkedését, munkáját a folyóirat-publikációkon túl fényképekkel és az Örvény című dokumentumfilm segítségével illusztrálja.

A szerdai program három részből áll: megnyílik a kelet-magyarországi cigányok életét bemutató fotókiállítás, majd John Oates előadást tart a cigányok körében végzett kutatásairól, végül pedig az Örvény című dokumentumfilm rövidített, 30 perces változatát mutatják be Hat hónap címmel, amely a Hajdú-Bihar megyében található Told falu egyik cigány családját mutatja be.

Sándor Pál producer és Szekeres Csaba rendező 2010-ben készítette az Örvény című dokumentumfilmet, amely azóta több díjat nyert Magyarországon, illetve a liberális jogvédő szervezet, az Amnesty International is felhasználta a cigányok életkörülményeinek bemutatására (pontosabban meghamisítására - a szerk.). A film társrendezője és társproducere John Oates volt.

A Londoni Magyar Kulturális Központ azzal a céllal indította el a Magyar mind című szabadegyetemi előadássorozatát, hogy brit szakértők szemszögéből mutassa be a brit közönségnek a magyar kultúrát, művészetet és tudományt. A fotókiállítás november 7-ig látogatható.

MTI nyomán: alfahir.hu