2013. 02. 08. 15:40

Cigányvezetők a bűn árnyékában

aladarSzámtalanszor fordult elő, hogy egy cigányvezető, vagy annak valamelyik családtagja bűncselekmény gyanújába keveredett, vagy el is követte azt. A legfrissebb hírek szerint Horváth Aladár fiát gyanúsítják embercsempészettel.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a cigány jogvédő, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért elnöke, Horváth Aladár fia taxisként csempészett Ausztriába a schengeni határon túlról beszökött migránsokat. Az ügy tizenhárom országra terjed ki, összesen 100 embert állítottak elő, köztük tíz magyar állampolgárt. A lap információi szerint Horváth fiát hazaérkezése után kihallgatták a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai, majd úgy döntöttek nem helyezik előzetes letartóztatásba, hanem szabadon védekezhet.

Nem ez volt az egyetlen eset mikor a cigányvezető közvetlen környezetében gyanús dolgok történtek. A cigány polgárjogi mozgalom egykori helyettesét, Dancs Mihályt letöltendő börtönbüntetésre ítélték az olaszliszkai szociális lakások építkezése kapcsán elkövetett csalásokért. De a cigányvezető neve akkor is felmerült, amikor a főváros korábbi vezetése alatt néhány százezer forintért vásárolt meg egy belvárosi, önkormányzati lakást, majd néhány nap múlva több, mint 16 millió forintért adott el.

Eltűnt kétszázmillió forint

kolomparDecember 19-én tartotta a Kecskeméti Törvényszék a Kolompár Orbán és társai elleni másodfokú büntetőper első tárgyalását. Első fokon a Kecskeméti Városi Bíróság 2012 júliusában egy év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetőjét jogosulatlan gazdasági előny megszerzéséért, és az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértéséért. Ugyanis Kolompár Orbán, a felesége, illetve a jelenleg is szökésben lévő Kolompár László a Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezeten keresztül körülbelül kétszázmillió forintnyi, a cigányság felzárkóztatására szánt hazai és uniós támogatást használt fel jogosulatlanul.

Egy másik vádpont szerint Kolompár Orbán 2004-ben csaknem tízmillió forintot sikkasztott el az OCÖ kasszájából, ám ez alól az elsőfokú bíróság felmentette őt, s ez ellen a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nem fellebbezett. Eközben két másik büntetőeljárás is folyik a Kolompár-féle egykori OCÖ gazdálkodása kapcsán a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Az egyiket 2010-ben rendelték el hűtlen kezelés, adócsalás és számvitel rendjének megsértéséért, a másikat az idén júniusban adócsalás gyanújával az OCÖ 2006-2009 közötti szabálytalan pénzügyi manőverei miatt. Egyelőre egyik ügyben sincs gyanúsított.

Több mint 300 gyanúsított, több mint 300 millió forintos kár

tiszabo2011-ben előzetes letartóztatásba került Tiszabő polgármestere is szociálpolitikai támogatással épült lakásokkal összefüggő csalás ügyében. Farkas Barnabás már 2006 és 2010 között is a falu első embere volt. Az őrizetbe vett elöljárót több rendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsították.

Az üggyel kapcsolatban több száz bűnesetet derített fel a rendőrség. Ezek lényege, hogy a gyanúsítottak fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek különböző összegű, több millió forintos szociálpolitikai támogatásokat. Az ingatlanokat megvásárló vevők az esetek nagy részében nem akartak a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel, a bűncselekményekkel az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval alacsonyabb volt, mint az adásvételi szerződésen feltüntetett összeg, sokszor csak annak tizedét tette ki. A több gyermeket nevelőket - akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra - tiszabői emberek keresték fel helyben, illetve az ország más településein. Ők a rászorulóknak a támogatás "elintézését" ígérték és házhoz jutással kecsegtették őket, a legtöbbször azonban azt közölték velük: mivel azok pénzhiány miatt úgysem tudnák igénybe venni a "szocpolt", ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatást eltették.

2012-ben összesen háromszázegy gyanúsítottja volt az ügynek, akik összesen 315 millió forint kárt okoztak különböző bűncselekményekkel a szociálpolitikai támogatással épült tiszabői lakások építésével kapcsolatos csalássorozatban.

A 301 gyanúsítottból 19-en szervezőként ügyködtek, ők voltak leginkább haszonévezői a bűncselekményeknek. A nyomozás során összesen 178 rendbeli csalást, 182 rendbeli közokirat-hamisítást, 12 rendbeli hivatali visszaélést, 17 rendbeli hivatalos személy általi közokirat-hamisítást és 8 rendbeli okirattal való visszaélést állapítottak meg.

Megúszta - Elnöki kegyelemben részesült

floriAz 1990-es évek második felében hűtlen kezelés és sikkasztás miatt nyomozás és bírósági eljárás indult Farkas Flórián ellen, aki az akkori köztársasági elnöktől kért kegyelmet. Göncz Árpád nem is habozott megadta, amit a cigányvezető kért, ezért sosem tudjuk meg, kezelt-e hűtlenül pénzt a Lungo Drom cigányszervezet.

Az Igazságügyi MInisztérium főosztályvezetője a titkosítást a személyiségi jogokkal magyarázta, a zárlat harminc évét pedig az adatvédelmi törvénynek a közérdekű adatok nyilvánosságával foglalkozó fejezetére hivatkozva: a belső használatra készült, valamint a döntés-előkészítéssel összefüggő adat a keletkezését követő harminc éven belül nem nyilvános.

 

barikad.hu