2014. 08. 27. 18:05

Cionista tolerancia: „Menj vissza Auschwitzba!”

Ahogyan arról a kuruc.info is hírt adott, a New York Times hasábjain több mint 300 holokauszt-túlélő, illetve leszármazottaik tiltakoztak az izraeli háborús bűntettek ellen, melyeket az arab lakossággal szemben követtek el. Az ügy apropója Elie Weisel egész oldalas hirdetése volt ugyanezen orgánum lapjain, melyben a gázai cionista hadműveleteket vette védelmébe, végtelenül demagóg módon.

jlkA tiltakozás Elie Wiesel azon szavaira érkezett válaszul, hogy a Hamaszt a nácikhoz hasonlította, és azzal a váddal illette a szervezetet, hogy gyermekéleteket áldoz fel katonai akciói során. Az erre válaszul érkezett anticionista nyílt levélben a 327 tiltakozó elítélte Izraelt, és az izraeli termékek bojkottjára szólította fel a világot. A levelet az Anticionista Nemzetközi Zsidó Hálózat is támogatta. A levél szövegéből a továbbiak megértéséhez talán elég is ennyit idézni: „Undorítónak és felháborítónak tartják, ahogy Elie Wiesel meggyalázza a történelmet, hogy igazolja az izraeli akciókat a Gázai övezetben. Igazolja azt, amit nem lehet igazolni: Izrael totális erőfeszítéseit, hogy lerombolja Gázát, több mint kétezer ember, köztük több száz gyerek halálát okozva. Semmi sem igazolhatja az ENSZ menedékhelyek, iskolák, kórházak, és egyetemek bombázását... A népirtás azzal kezdődik, hogy a világ hallgat.”

A hírről természetesen beszámolt az izraeli sajtó is; ott azonban kevés szimpátiára leltek az idős holokauszt-túlélők és békepárti leszármazottaik. Ami Kaufman, a liberális 972 magazin újságírója felháborodottan közölte az angol fordítását olyan izraeli „honfi” kommentároknak, melyeket a hírek alá írtak le a héber nyelvű sajtóban.

David Kohen arra jutott, hogy „ezek az emberek nem holokauszt-túlélők, hanem náci-kollaboránsok.” Smulik Halfon azt írta, hogy „nyugodtan visszamehetnek Auschwitzba.” Icik Levi szerint „ezek a túlélők nyilván kápók voltak. Balos hazaárulók. Ezért is élnek külföldön, és nem Izraelben.” Vitali Gutman a következő nehezen kibogozható sorokat üzente nekik: „Elég! Haljanak meg már végre. Csak azért élték túl a holokausztot, hogy aztán még egy soát okozzanak, csak ezúttal Izraellel szemben, a közvélemény terén?” Meir Dahan arról elmélkedett el hozzászólásában ékes héberséggel, hogy „nem csoda, hogy Hitler megölt hatmillió zsidót. Az olyanok miatt csinálta, mint ti; nem is vagytok zsidók, csak undorító emberek, az emberiség szégyene, és az utódaitok is mocskok.” Aser Szolomon kedves sorai szerint „kár, hogy Hitler nem fejezte be a munkáját.” Kati Morali azt kommentálta, hogy „azok a holokauszt-túlélők, akik így gondolkodnak, mehetnek vissza a gázkamrákba.” Jafa Asraf, aki nyilván nem európai családból származik, pedig mindössze annyit fűzött a hírhez, hogy „az összes szaros askenázi náci.”

hk

Az ominózus levél

Hasonlóan nem tetszett a nyílt levél a magyarországi cionista gittegylet, a Kidma Facebook-hozzászólóinak. T. Éva azt írta, hogy a túlélők „agyamentek gyülekezete.” K. Judit így írt: „’Kedves’ holokauszt túlélőknek is jobban tetszene, ha az Iron Dome, illetve az óvóhelyek nem védenének minket?” F. Péter azzal a felkiáltással osztotta meg másutt a hírt, hogy „kár, hogy túlélték.” Mindhárom hozzászóló büszkén hirdeti profilján – természetesen szép, nagy Dávid-csillagos képekkel kiegészítve -, hogy Izrael mellett állnak.

Ehhez képest érdemes megtekinteni két hozzászólást a kuruc.info cikke alól is. A nyilván intoleráns és náci kommentelők ott úgy vélték, hogy „cionizmusellenes megszólalásuk is segít kicsit,” illetve hogy „már nem minden zsidó áll mögöttük,” mármint a cionisták mögött. „A jobb érzésűek kinyitották a szájukat.”

A magyar sajtónak ilyen téren még van bepótolni valója. A 444 hírportál írója, Herczeg Márk például még csak odáig jutott a hithű liberalizmus jegyében, hogy Mose Ber Beck holokauszt-túlélő anticionista rabbit, aki Gyöngyösi Márton és ifj. Hegedűs Lóránt mellett is kiállt már, „bolond zsidónak” nevezte a holokauszt emlékévében. Ezúton is reméljük, hogy Tett és Védelem alapítvány rövid úton le fog csapni az interneten burjánzó antiszemitizmusra…

László Bernát

alfahir.hu