Civileket ölt meg az amerikai hadsereg

Harminchárom afgán civil is meghalt, 27 pedig megsebesült Kunduz tartományban egy novemberben végrehajtott közös afgán-amerikai katonai akcióban. Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők, az ügyben lefolytatott vizsgálat alapján azt állítják, hogy a tálibok „élő pajzsként használták” a civileket. Az amerikai támadásban gyermekek is életüket veszítették.

Afgán és amerikai katonák két tálib parancsnokot akartak kézre keríteni az észak-afganisztáni tartomány Boz nevű falujában, de tűz alá vették őket a házakból. A koalíciós erők légi támogatást kértek, és a harci gépek csapásaiban meghalt, illetve megsebesült többtucatnyi civil. A sértetlenül maradt lakosok utána a holttestekkel - köztük gyerekekével és a tálib harcosok családtagjaiéval - a tartományi kormányzó hivatalához vonultak, hogy ily módon tiltakozzanak és tegyenek panaszt.

Az amerikai erők közleménye szerint "megállapították, hogy sajnálatos módon 33 civil meghalt és 27 megsebesült", amikor a katonák viszonozták olyan "tálibok támadását, akik civil lakóházakat használtak tüzelőállásnak". Független vizsgálatot nem folytattak le az ügyben.

Forrás
MTI nyomán
A magyar női vízilabda-válogatott 17-6-ra legyőzte Új-Zéland csapatát.
A rendvédelmi terület valamennyi szakmája bajban van a rendőröktől és a tűzoltóktól a pénzügyőrökön át a büntetés-végrehajtásig.
A Magyar Közgazdasági Társaság a munkaerőpiaci helyzetről és kilátásokról rendezett konferenciát.