2014. 09. 17. 17:25

Csak idő kérdése, hogy mikor megy csődbe Ukrajna

Az ukrán gazdaság 6,5 százalékkal zsugorodhat az idei évben, de a 10 százalékos recesszió sem elképzelhetetlen, mindeközben a háború minden pénzt felemészt, ráadásul  már így is évek óta csak a hitelek tartják életben az országot. 

Ukrajna egyelőre megállíthatatlanul rohan a csőd felé. Már a kelet-ukrajnai konfliktus előtt is meglehetősen nehéz gazdasági helyzetben voltak, ugyanis hosszú évek óta csak a különböző nemzetközi hitelcsomagoknak köszönhetően tudták elkerülni a csődöt. Az is tagadhatatlan tény, hogy az Ukrajnát vezető és egymást váltogató korruptabbnál korruptabb rezsimek is jelentősen hozzájárultak a most kialakult kilátástalan helyzethez.

Az IMF szerint egyébként 6,5 százalékkal zsugorodhat idén a gazdaság, nemrég egy 5 százalékos mínuszról szóló korábbi jóslatot rontottak tovább. Az ukrán központi bank feje pedig akár 10 százalékos esést is elképzelhetőnek tart. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a kelet-ukrajnai területek jelentősen hozzájárultak az ukrán ipar exporttermeléshez, ami most teljesen kiesik.  

Bármikor fizetésképtelenné válhatnak

Egyre gyengébb lábakon áll a gazdaság, fizetésképtelenségtől tartanak a befektetők. Négyhavi mélypontra esett az ukrán államkötvények ára; a befektetők egyre jobban tartanak az ország fizetésképtelenségétől a keleti iparvidékeken dúló konfliktus miatt - írja a napigazdasag.hu.

Ukrajna 17 milliárd dolláros hitelt kapott a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), és egy gazdasági kiigazító program végrehajtásába is beleegyezett, egyes elemzők azonban kételkednek abban, hogy a kormány egyáltalán képes elfogadtatni a szükséges reformokat, nem is beszélve a végrehajtásukról.

Az ukrán kormány és az oroszbarát szeparatisták nemrég tűzszünetet kötöttek, ezt azonban rendszeresen megszegik, most éppen Donyecknél folynak a harcok. A hrivnya történelmi mélypontra zuhant a dollárral szemben, az állampapírok hozama pedig 13,8 százalékra nőtt.

A Financial Times idézi David Spegelt, a BNP Paribas stratégiáját, aki szerint az államadósság átütemezésére van szükség, ehhez azonban először is béke kell az országban. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a kintlevőségek közel ötöde Oroszország felé áll fenn, még 2015 decemberéig, így akár az is elképzelhető, hogy egészen addig nem lesz lehetőség átütemezésre.

A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz

Ukrajnának pedig ebből nagyon kevés van. Úgy folytak bele egy háborúba, hogy a nyugati mintát követve szépen leépítették a hadseregüket. A terv az volt, hogy egy kicsi, de rendkívül ütőképes hadsereget hoznak létre. Csakhogy ez sosem valósult meg. A főleg a szovjet időkből örökölt haditechnika jelentős része az elmúlt évtizedekben vagy teljesen tönkrement, vagy megfelelő karbantartás és nagyjavítások elmaradása miatt az ócskavastelepre került.

Az ukrán haderő valószínűleg amerikai támogatás nélkül a laktanyákat sem nagyon lett volna képes elhagyni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az ukrán katonák főleg az Egyesült Államok hadseregének gyártott előre elkészített ételeket fogyasztják.

A NATO-tól kuncsorognak fegyvereket

Az ukrán elnök szeptember elején tett beszámolja szerint sikerült több NATO-tagállammal megállapodniuk a fegyverszállításokról.  Mint fogalmazott: „Noha mi alapvetően a magunk erejére támaszkodunk, létfontosságú számunkra a pénzügyi, továbbá a haditechnikai segítség, és ezt megkapjuk".

Ukrajna akkor járna a legjobban, ha mielőbb fegyverszünetet kötne a szakadár csoportokkal és megkezdődhetnének a béketárgyalások. Jelen állás szerint két végről égetik a gyertyát, egyszerre vívnak egy kilátástalannak tűnő háborút és ezzel párhuzamosan gazdaságuk is megállíthatatlan recesszióba került. Bár, az államcsődöt valószínűleg már sehogy se kerülhetik el. 

alfahir.hu