2016. 05. 02. 12:34
MTI

Csaknem kétezer hektár égett fel, mert egy indiai ingatlanbiznisznek akartak helyet csinálni

Ezrek próbálják megfékezni a több mint 1900 hektárt elpusztító erdőtüzet az észak-indiai Uttarakhand szövetségi államban; a két tigrisrezervátumot is fenyegető tűzben eddig legalább heten égtek halálra - jelentette a BBC brit műsorszolgáltató hétfőn.

Az erdőtűz nagyjából egy hónappal ezelőtt kezdődött, és annyira elharapódzott, hogy a napokban már 427 fészke volt a térségben. Bár a lángok egyelőre nem érték el a himalájai turistaközpontokat, a helyiek a levegő minősége és a látásviszonyok jelentős romlására panaszkodtak.

A tűz több mint 530 hektárnyit pusztított el a Radzsadzsi és a Corbett tigrisrezervátumok területéből, és ezzel komoly károkat okozott a térség érzékeny ökoszisztémájában. Tisztségviselők elmondták, hogy a szokatlanul száraz időjárás kedvezett a tűz kialakulásának.

"Az idei erdőtűz felérhet a hírhedt 2012-es tűzvésszel" - árulta el félelmeit Prakas Dzsavdekar környezetvédelmi miniszter.

Indiában már két éve alig esik eső a monszun idején; a szárazság miatt egy kis tűz is hihetetlen sebességgel terjed tovább. Az ázsiai országnak emellett az aszályt fokozó El Nino éghajlati jelenség utóhatásaival is meg kell küzdenie. Ez azt jelentheti, hogy a júniusban kezdődő esős évszak sem enyhít komolyabban a szárazságon.

Miután a tűzoltók képtelenek voltak megbirkózni a lángokkal, a kormány a hétvégén a légierő helikoptereivel permeteztette a térségbeli fenyőerdőket. Az erőfeszítések eredményeként a lángok 70 százalékát sikerült kioltani a szatellitképek tanúsága szerint, valamint a tűzfészkek száma is 110-115-re csökkent.

Állami tisztségviselők nem tudják, mi okozhatta a tüzet, de a hatóságok a szándékos gyújtogatás lehetőségét sem zárták ki. Négy férfit vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy néhány területen ők gyújtottak tüzet, mert így akartak helyet csinálni az ingatlanbefektetőknek - mondta el Dzsavdekar.

Az indiai környezetvédelmi miniszter hétfőn hangsúlyozta: a kormány nem engedi, hogy az erdőségek területét bármilyen más célra használják fel.