2014. 03. 08. 11:16

Csalással állított országos listát több törpepárt?

A 2011-ben a kormány által elfogadott új választási törvénynek köszönhetően a korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a képviselőjelölt-állítás feltételei, hiszen 27 egyéni jelölt elindításával, azaz 13 500 aláírás összegyűjtésével akár már országos lista állítható. Ez pedig többeket arra sarkallt, hogy az állami milliárdok megcsapolásáért pártokat hozzanak létre.

Az aláírások összegyűjtést megkönnyítette, hogy idén már egy választópolgár tetszőleges számú jelölt indulását is támogathatta. Nem véletlen tehát, hogy gombamód szaporodtak az eddig szinte teljesen ismeretlen pártok, melyek közül jó néhány meglehetősen gyanús körülmények között gyűjtötte össze a kellőszámú ajánlást.

Jelen állás szerint 19 párt állított országos listát. A 444.hu információi szerint ezek közül több, biztosan nem törvényesen gyűjtötte össze az aláírásokat. Az informátoruk nem kívánta név szerint megemlíteni az érintett szervezeteket, ez érthető is, hiszen senki sem szeretne egy rendőrségi nyomozásba akár csak tanúként is szerepelni.

A lap úgy tudja, hogy az aláírásgyűjtés utolsó három napja volt a legproblémásabb. Az ismeretlen törpepártok egymás között adták-vették, csereberélték az aláíróíveket. Az adatokat egyszerűen átmásolták a beszerzett ívekről a sajátjaikra, az aláírásokat pedig odahamisították.

Piacokon ment a cserebere

A 444.hu úgy tudja egyes piacokon külön szlengje is volt az ajánlóívekkel való üzletelésnek. A feles kifejezés például azt jelentette, hogy valakinek már volt 250 aláírása. Ha talált még egy felest, akkor lemásolták egymás íveit, és mindenkinek megvolt az szükséges 500 ajánlása.

A teli számított az aláírásgyűjtés aduászának. Ez 500 nevet, címet és személyi számot jelentett, az ilyen forrásoknak hamar híre ment. Az adatokat pedig akár többször is el lehetett passzolni az érdeklődőknek.

A szemérmesebb jelöltek riválisukkal együtt látogatták végig a másik aláíróit, hogy írják már alá a saját ívét is. Ez is törvénytelen, de legalább megadja a lehetőséget a választóknak, hogy eldöntsék, akarják-e támogatni a trükközni vágyót.

Teljesen törvénytelen az ívekkel történő üzletelés

Az aláíróívek eladása, csereberélése több jogszabályt is megsért. Az adatvédelmi törvény súlyos áthágását jelenti, ha a gyűjtő a rajta szereplő adatokat egy harmadik fél számára kiadja. Továbbá kimerítik a közokirat-hamisítás vétségét is ugyanis a jelölő polgárok aláírását meg kellet hamisítaniuk, akinek valószínűleg fogalma sincs arról, hogy akaratán kívül akár több, számára teljesen i pártot is ajánlott.

Csak a jobbikos utasította el a gyanús jelöltet

A szélsőliberális 444.hu szombati cikkében további választási csalásokról számolt be az ajánlásgyűjtéssel kapcsolatban. Egy budapesti választókerületből több gyanús történetről is beszámolót kapott a portál.

“A helyi választási bizottság minden tagja furcsának találta, hogy az ívek közül több tucatnyin az ajánló adatai egy féle tollal voltak beírva szépen sorban szabályosan, az aláírások pedig másik színű tollal.”

A bizottság tagjai is gyanúsnak találták, hogy az aláírások eléggé hasonlítottak egymásra, de végül csak a Jobbik által delegált bizottsági tag szavazott a jelölt indulása ellen. Elindulhatott ugyanitt az a jelölt is, akinek minden második ajánlása hibás volt – írja a 444. Állítólag nála 40 íven keresztül (320 ajánlás) végig egy sorral el volt csúszva egymáshoz képest az ajánló személy neve, és az édesanyja neve. Minden bizonnyal a másolás közben vétettek hibát, azonban vizsgálat nem indult az ügyben, hanem ezeket az ajánlásokat nem vették figyelembe.

A 444. hu állítása szerint kaptak olyan levelet is, amelynek a szerzője tudni véli, hogy választókerületében a fideszesek lefénymásolták a saját ajánlási íveiket beadás előtt, és az adatokat átadták a bizniszpártoknak, hogy így is segítsék a nem kormánypárti szavazatok elaprózódását.

Csak a kampánytámogatásra hajtanak

A közvélemény-kutatási adatokból egyértelműen látszik, hogy a parlamentbe kerülésre csak a már jelenleg is az Országgyűlésben bent lévő pártoknak van esélye. A három nagy, a Fidesz-KDNP, a Jobbik és a baloldali Összefogás bejutása nem kérdéses, míg az LMP esetében nehéz megjósolni, hogy sikerül-e majd elérniük az öt százalékos küszöböt.

A többi országos listát állító pártnak gyakorlatilag semmilyen esélyes sincsen erre. Azonban az új kampánytámogatási rendszernek köszönhetően, így is jelentős összegekhez juthatnak:

-          27-53 jelölt állításáig 149 millió forint

-          54-79 jelölt állításáig 298,5 millió forint

-          80-105 jelölt állításáig 447,5 millió forint

-         106 jelölt esetén 597 millió forint

Annak ellenére megkapják ezen összegeket, hogy értékelhető politikai tevékenységet nem folytatnak. A kampánypénzek felhasználását pedig meglehetősen lazán fogják ellenőrizni.

 

444.hu nyomán – alfahir.hu