2014. 09. 07. 17:02

Csíkszereda lenne Székelyföld fővárosa?

Az RMDSZ-nek tulajdonított székelyföldi autonómiatervezetből közölt részleteket a bukaresti Hotnews.ro hírportál, amelynek állítása szerint a még nem nyilvános dokumentumot a szövetség parlamenti képviselői bocsátották rendelkezésére. 

Az RMDSZ közleményben reagált az állítólagos kiszivárogtatásra, amelyben nem cáfolja, hogy a statútumáról van szó, mindössze annyiban pontosít: a tervezet általa vállalt, végleges változatát a közvita előtt saját honlapján teszi majd közzé román és magyar nyelven egy időben.

A mostani változat szerint a korábbi hírekkel ellentétben nem Hargita, Kovászna és Maros megye társulása kapna különleges státust, hanem az ezen megyék egyes közigazgatási egységeiből álló Székelyföld autonómiáját és jogi státusát ismerné el a törvény. A portál szerint a Székelyföldet egy 77 tagból álló, közvetlenül választott regionális tanács és egy Csíkszeredában székelő végrehajtó testület vezetné. Ez utóbbi tagjait Székelyföld elnöke nevezné ki a régió hivatalos közlönyében publikált rendeletben.

A hírforrás által idézett autonómiatervezet a régiós szintre kerülő kompetenciákat, az állami közvagyon és az adóbevételek elosztását is részletezi, és kitér arra, hogy – a katonai intézmények kivételével – a Székelyföldön a magyar nyelv is hivatalos státust kapna. A régiónak és az azt alkotó megyéknek saját zászlójuk és címerük lenne, amelyeket a regionális, valamint a megyei tanácsok fogadnának el.

A régió táblabíróságainak, törvényszékeinek és bíróságainak bírái és ügyészei egyharmad arányban a román, kétharmad arányban pedig a magyar közösség tagjaiból állnának, ugyanakkor azokon a településeken, ahol a magyar lakosság kisebbségben van, a bíróságok munkatársainak legkevesebb egyharmada magyar kell legyen.

A statútumot ismertető cikkében a Hotnews úgy véli, nehezen hihető, hogy „a magyaroknak etnikai alapon kollektív jogokat biztosító" tervezet elnyeri a román pártok támogatását a novemberi elnökválasztási kampány idején, és a portál szerint az RMDSZ aligha maradhat kormányon autonómiatervezete közzététele után. A cikkíró szerint az autonómiatervezet hisztérikus vitát vált majd ki a román politikában, és a nacionalista szavazótáborral rendelkező kormányzó szociáldemokraták (PSD) igyekeznek majd minél élesebben elhatárolódni az RMDSZ-től.

A kronika.ro emlékeztet továbbá, hogy a napokban Victor Ponta kormányfő és helyettese, Liviu Dragnea közigazgatási miniszter egyaránt leszögezte, ellenzik koalíciós partnerük területi autonómiát célzó kezdeményezését. Az MTI azt írta korábban: Máté András alsóházi frakcióvezető a múlt héten úgy nyilatkozott, az RMDSZ székelyföldi autonómiatervezetéről belső vita folyik, és csak azt követően bocsátják közvitára, majd terjesztik a parlament elé, hogy az RMDSZ valamennyi szenátora és képviselője megfogalmazza formai és érdemi módosító javaslatait.

Az RMDSZ 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán döntött arról, hogy törvénytervezetet nyújt be Székelyföld területi autonómiájáról. A tervezet előkészítésébe időközben a Magyar Polgári Pártot (MPP) is bevonták, az állítólag már elkészült törvénytervezet nyilvánosságra hozatalát azonban rendre elnapolták.

Kronika.ro - alfahir.hu