2014. 11. 24. 13:09

Tovább herdálja a kormány az állami vagyont (percről percre)

Így zajlott a parlament hétfői ülése.

16:03 A Szegényeket és Rászórulókat Segítő Alapítvány

négy éve tartó törvénysértéseiről kérdezi Polt Péter legfőbb ügyészt Dúró Dóra. Az intézmény hivatalosan 428 diákot foglalkoztat, de alig 45 diák jár oda.

Polt Péter elmondja: költségvetési csalás gyanújával folyik eljárás: a bejelentett diákok után felvett normatív támogatásokat vizsgálják.

Közvetítésünk ezzel véget ért, köszönjük a figyelmet!

15:37 Álmosító délután van

Ikotity István, tehát az LMP képviselőinek húsz százaléka beszél jelenleg. Ő arról híres, hogy végig ugyanazzal a hangszínnel képes perceken keresztül beszélni, még hozzá központozás nélkül, valószínűleg még levegőt sem vett közben. Olyannyira nehéz odafigyelni, hogy párttársa, Sallai Róbert Benedek sem bírta sokáig, nagyjából másfél perc után már édesen aludt. 

15:35 Tovább herdálja a kormány a nemzeti vagyont?

Ezt kérdezi Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője. A privatizációról beszél, ami rengeteget ártott az országnak, ám úgy tűnik, a kormány újra belevágna: a költségvetésben 169 milliárdos bevételt várnak állami vagyon értékesítéséből. Mit akarnak eladni? - kérdezi Gyöngyösi.

Tállai András szerint a kérdés nem az általa képviselt minisztérium kompetenciája. A költségvetés vitája már lezajlott, akkor kellett volna kérdezni - mondja. Gyöngyösi viszontválaszában elmondja: ez minden volt, csak nem válasz. A törvényjavaslatot a nemzetgazdasági minisztérium nyújtotta be. Tállai megint reagál, megint mellébeszél.

15:30 Szijjártóból így lett Híjjártó

Szegény Latorcainak nagyon hétfő van. Legalábbis Szijjártó Péter nevét nem igazán tudta kimondani.

15:20 Magánnyugdíj

Magánnyugdíj ügy: Önök tudják mit jelent az, hogy magántulajdon? - kérdezi a szocialista Harangozó Tamás a magánnyugdíjpénztári vagyon maradékának államosításáról.

Varga Mihály szerint Harangozó állításai téves információkon alapulnak. A miniszter ezt követően magyarázkodni kezd.

15:18 Latorcai János

beismerte, valójában 15:18 van. "Én csak azt mondhatom el, ami itt áll a monitoron" - védekezett a politikus. A KDNP-s alelnököt amúgy Józsa István (MSZP) javította ki, miszerint Latorcai úr valójában még a nyári időszámítás szerint dolgozik.

15:12 vagy 16:12 van?

A számítógépünk szerint 15:12. Latorcai János szerint viszont 16:12 perc van, úgy tűnik a házalelnök úr nem állította vissza az óráját. :(

15:12 Milyen pozitív változások várhatóak a vasúti közlekedésben a 2014-2020 között megvalósuló integrált közlekedésfejlesztési operatív program (IKOP) eredményeként?

Ez a címe a KDNP-s Földi László interpellációjának.

15:10 Szakmai gyakorlatok körüli problémákról kérdez Farkas Gergely

A jobbikos politikus szerint - miközben hazánkban a fiatalkorúak körében igen jelentős a munkanélküliség, amely sok esetben a szakmai tapasztalatok irányára vezethető vissza - négy és fél év nem volt elég, hogy ezzel a kérdéssel érdemben foglalkozzon a kormány.  Ne csodálkozzunk hát, hogy soha nem látott kivándorlás tapasztalható e korosztályokban - mondta.  Farkas szerint a kormány érdemben nem tett semmit a munkaadók ösztönzésére és azok ellenőrzésére, és úgy általában a szakmai gyakorlatok terén tapasztalható hiányosságok megszüntetésében.

Rétvári Bence válaszol, ő a felsőoktatási intézmények felelősségét hangsúlyozza. Mint mondja, 29-ből 20 intézmény nagyjából 4000 megállapodást kötött gyakorlóhelyekkel, ezeket később vizsgálni fogják és kiértékelik. Szerinte a szabályozás kiemelt védelmet biztosít a hallgatók számára.

Farkas Gergely szerint a szabályozás hiányos, és nem elégséges, a kormány nem tett eleget a fiatalokért, ezért nem fogadja el a választ.

14:57 Vadai Ágnes két arca

14:40 Kósa Lajos szerint sem túl izgalmas az ülés

14:35 A nap legilledelmesebb címe

"Miniszter úr, mikorra fog a kisbirtok-nagybirtok arány Magyarországon 80-20 %-ra változni az új földtörvény hatására?" - így hangzik Sallai Róbert Benedek interpellációjának címe, reméljük, legközelebb az is belekerül a címbe, hogy "elnézést a zavarásért". Amúgy azért kérdezi ezt, mert a kormány korábban ezt ígérte, ehhez képest egyelőre nem így áll a helyzet.

Bitay Márton Örs felel. Nem mondták, hogy egyik napról a másikra így lesz, de biztatónak látja a folyamatokat.

14: 20 Volner János a megígért munkahelyeket kéri számon a kormányon

A jobbikos politikus a kormány egyik legkínosabb ígéretét: a munkahelyteremtést kérte számon.

Önök egymillió, versenyszférában megvalósuló munkahelyet ígértek 2010-ben, erre a csodára várunk azóta is - mondta a nemzeti politikus. Volner János szerint a magyar vállalkozások elsorvadnak, elképesztő méreteket ölt a feketegazdaság, az áfa kimagasló, az adók hatalmas terheket jelentenek. A magyar versenyszférában még annyi munkahely sem jött létre, mint amennyit a gazdasági bővülés feltételezne.Emlékeztetett: a kormány saját propagandájaként használja a közmunkaprogramot: 211 ezer körmunkás volt hazánkban áprilisban, ami májusban 98 ezer főre csökkent. 600 ezer ember dolgozik külföldön, mert nincs elég munka Magyarországon. Különösen súlyos helyzetben vannak a fiatalok (negyedük munkanélküli), valamint az 55 év felettiek, akik közül 10 emberből 4-nek nincs munkahelye. Az elmenekült 600 ezer magyar bizonyítványt állított ki önökről - mondta.

14:03 Rogán Antal következik,

ő is beletörli a lábát a szocialistákba, elhiszi, hogy ennyi sikertelenség után örülnek neki, hogy meg tudták védeni az újpesti mandátumukat, mondja. Ezt követően önfényezésbe kezd, a kormány által bevezetett életpálya programokról beszél. L. Simon László reagál, a szocialisták folyamatosan bekiabálnak, Kövér László ismét helyreteszi őket.14:01 Kövér László kivezettetéssel fenyegette meg a rendre bekiabáló Vadai Ágnest.

14:00 Tállai András ma tényleg nagyot megy

Hihetetlen ez az ember. Szinte minden mondata után hangos kacajban tör ki az országgyűlés. Az államtitkár urnak ugyanis láthatóan még teljes csendben is nagy gondot okoz a nehezen betanított propagandaszöveg elismétlése, pláne, ha valaki közbeszól. 

Az igazán nagy gyomrost viszont Kövér László vitte be, aki Tállai felszólalása után úgy kommentálta: csendben végighallgatta a szocialisták bekiabálásait, mert "nem akarta megzavarni" az államtitkár válaszát. 

13:53 Hiteles vádak egy hiteles politikustól

Éhezésről, gyermekszegénységről, lecsúszásról, szegényellenes politikáról beszél és kritizál a villatulajdonos Tóbiás.

13:50 Aktuális melldöngetés

Tóbiás József - ahogyan várható volt - Aktuális ügyeink címmel az újpesti választás kapcsán döngeti a mellét. 

13:43 Devizahitelek

Z. Kárpát Dániel "Szembenézés" címmel tart napirend előtti felszólalást. Felháborodtak a devizahitelesek a jelenlegi árfolyamon történő forintosítás miatt, ami egy legalizált rablás.

Előre lehetett sejteni azt is, hogy 2008-ban jelentősen gyengül a forint, mégsem tettek semmit. A kormány látszólag elszámoltatja a bankokat, de a háttérben paktumot kötött velük - mondja. Mikor a Jobbik összehívta a devizahiteles kerekasztalt, a kormány részéről senki nem vett részt azon, ezért Z. Kárpát most átadja a károsultak által írt petíciót. A Jobbik a károsultak mellett áll, újra utcára hívja a tüntetőket.

Répássy Róbert visszamutogat a szocialistákra, szerinte az ő felelősségük a helyzet kialakulása, ezt követően felsorolja, miket is tett eddig a kormány a károsultakért.

13:35 Tállai András ma mindenkit megnevettet

Azt mondja: válaszol, de nem akar érdemben reagálni a vádakra, mert azokat vagy irigységből (!!!), vagy politikai haszonszerzésből tette fel Schiffer András szerinte. Azért az országgyűlésben kétszáz politikus között azzal vádolni egy másik politikust, mert az politikai haszonszerzésre törekszik, az bizony meredek.Szegény államtitkár úr annyira egybites választ ad, hogy lassan már a kormánypárti képviselők is szemberöhögik... 

13:33 Új hűbérességről

nemzeti burzsoáziáról beszél Schiffer András. Összefonódások, mutyik, trafikok és földek, Mészáros Lőrinc és Continental-csoport, CBA-k és Garancsi Istvánok, Andy Vajnák. Nem viccel ma Schiffer, szinte minden ocsmány kis mutyit felsorolt az LMP-s, kár, hogy közben mögötte Szél Bernadett nevetgél.

13:31 Kunhalmi Ágnes és egy szaloncukor

13:30 Szijjártó Péter válaszol 

Rendhagyó történelem óra látható, hallható idebent.

Az 1956-os forradalom ügyét vizsgáló ENSZ-bizottság másodtitkára volt. Mivel nem volt hajlandó a magyar tanúk nevét és adatait tartalmazó iratokat leadni az ENSZ-főtitkárság irattárában, Dag Hammarskjöld, az ENSZ akkori főtitkára fegyelmi eljárást indított ellene.

Az ENSZ Közgyűlésen a „magyar ügy” tárgyalása 1959. november 25-én volt esedékes. Ezen a napon Bang-Jensent a New York-i Alley Pond Parkban átlőtt jobb halántékkal találták (egyébként balkezes volt). Halálát öngyilkosságnak minősítették. A rendőrségi jegyzőkönyvekben már ekkor különböző halálozási dátumok szerepelnek (25 vagy 26-a). A testét 28-án már elhamvasztották, pedig felmerült a gyomorban gyanús idegen anyag jelenléte (wikipedia)

13:22 "Povl Bang Jensen halálára - 55 éve kezdődött a "Magyar ügy" ismételt tárgyalása az ENSZ-ben"

Ezzel a címmel tart napirend előttit a KDNP-s Latorcai János.

13:20 Egy fideszes gratulált Szijjártónak

Bár a hátsó sor valamelyikében ücsörgő kétharmad biztosító politikus nevét nem jegyeztük meg, mondandójának lényege a következőképpen foglalható össze:

Minden rendben van. 

asd

Gyöngyösi Márton következik, aki hangsúlyozza a nemzetközi jogok betartásának fontosságát, ugyanakkor leszögezi, hogy az EU-nak az ukránok jogsértéseit is szankcionálni kéne. Nagyon fontos a kisebbségi jogok betartása, Ukrajnában azonban ellehetetlenítették az autonómiatörekvéseket, tiltották a kisebbségek nyelvhasználatát.

13:13 Külügy

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentkezik napirend előtti felszólalásra, beszámol a Külügyek Tanácsa és Általános Ügyek Tanácsa ülésekről, ahol szó esett Ukrajnáról is. A résztvevők megegyeztek abban, hogy az ukrán válságot az eddiginél tágabb kontextusba kell helyezni. A tervek szerint a jövőben még több gáz érkezhet tőlünk Ukrajnába, a magyar fél kiállt a kárpátaljai magyarok autonómiatörekvései mellett.

A szocialistáktól Tóth Bertalan reagál, azt kifogásolja, hogy nyugaton nyugati irányvonalnak megfelelő kijelentéseket tesz a kormány, Moszkvában meg nem. Schiffer András szerint csak akkor tud a kormány szövetségeseket szerezni, ha értékközpontú külpolitikát folytat, nem pedig keleti diktatúrák felé közelít.

13:10 Csillagos laptopokkal támadnak a szocik

Érthetetlen vonzódást éreznek az MSZP-sek a csillagokhoz. Ezúttal az unió kék alapon sárga csillagos zászlóját ragasztották a laptopjukra, amit aztán mindegyik képviselőjük maga elé is tett jól láthatóan. Ettől aztán majd jól összerezzen a kétharmad. Alig várjuk Tóbiás József "Aktuális ügyeinkről" című - őrületesen izgalmasnak igérkező felszólalását. 

alfahir.hu