De vajon miért rázza a hideg Orbánt a dunaújvárosi Fidesztől?

Önkormányzati botrányok, kamu érettségik, összeférhetetlenség, öngyilkosság és gyilkosság. Dunaújváros tökéletes helyszíne lehetne egy sötét hangulatú politikai kriminek vagy thrillernek. Talán pontosan erre gondolhatott Orbán Viktor miniszterelnök is, amikor előbb lemondta látogatását és sajtótájékoztatóját, majd május végén, minimálisra szűkített program során jelentett be milliárdos fejlesztéseket. A hivatalos tájékoztatás szerint először betegség miatt maradt távol, ám a városban azt beszélik, hogy Orbán számára vállalhatatlanná vált a helyi Fidesz. A városban június 5-én időközi választást tartanak, ennek jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy gyakorlatilag minden komolyabb politikai erő jelentős erőket mozgósít a siker érdekében. Cikksorozatunkban most bemutatjuk, milyen ügyek borzolták a helyiek idegrendszerét az elmúlt években.

Az első cikkben megismerkedhettek a közvilágítás-mutyival, az öngyilkosságba menekülő alpolgármester történetével, az összeférhetetetlen, álláshalmozó helyi erős emberrel, egy privatizált, majd visszabérelt, később nyomortanyává züllesztett SZTK-val, és persze a polgármester igen furcsa szerepével. Sajnos azonban itt még nem állhatunk meg, sorozatunk második részében hamis érettségiken keresztül láthatunk gyilkosságot és nem utolsósorban a Fideszen belüli utódlási harcba is belekóstolhatunk.

Ha a két cikk egymás után olvassa, talán a kedves olvasó számára is világossá válik, miért is fáj annyira a kormánypárt és Orbán Viktor feje a dunaújvárosi Fidesz név hallatán.

wer

Orbán Viktor és Cserna Gábor polgármester kedden. MTI fotó: Koszticsák Richárd

Kamu érettségije van a fideszes önkormányzati képviselőnek

A dunaújvárosi Fidesz természetesen nemcsak Cserna és Gál Roland miatt szerepel sűrűn a hírekben. Iván László fideszes önkormányzati képviselőről, aki a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-nél dolgozik, a Castellum.do hírportál írta meg, hogy hamis érettségije van.

Ezt bizonyítékkal is alátámasztották: az Iván bizonyítványában szereplő OM kód nem azonos a kiállítóként feltüntetett oktatási intézmény OM kódjával (a kamubizonyítvány szerint a képviselő a budapesti Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett, de az OM azonosító alatt a vizslási Kerekerdő Óvoda található). A DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. a botrány kapcsán úgy fogalmazott: Iván László munkakörének ellátásához érettségi bizonyítvány megléte nem szükséges, ezáltal a tárgybeli érettségi bizonyítvány nem is került benyújtásra a társaság részére. A közokirat-ügyet a XIV. kerületi Rendőrkapitányság is lerázta magáról és elutasította az ügyben született feljelentést: "Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint megállapítható", hogy a tárgybeli bizonyítványt Iván László a 2014. október 12-i választásokat megelőző önkormányzati képviselő-jelölt kampánya során nem használta fel. Ezért szerintük a közokirat-hamisítás büntette tényállási elemek hiányában nem valósult meg. A tárgybeli bizonyítvány vonatkozásában a rendőrség kétséget kizáró módon nem tudta megállapítani, hogy Iván László hamis közokiratának készítése mikor történt. Továbbá a rendőrség a bizonyítványban szereplő 2001. június 19-i dátumot vette alapul, amely alapján a cselekmény büntethetősége elévült.

A feljelentő Sneider Tamáshoz, az Országgyűlés jobbikos alelnökéhez fordult, aki tavaly januárban, majd júniusban is megkereséssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt. Az Alfahír úgy tudja, hogy az ügyben érdemi döntés még nem született, mert a Budapest XIV. kerületi Rendőrkapitányság a nyomozás megszüntetésére tett javaslatot tavaly június 26-án küldte meg a Dunaújvárosi Járási Ügyészségnek.

Érettségi "csíny" egy DK-s képviselőnél

Zárójelesen, de nem mellékesen megjegyzendő: az is a dunaújvárosi politikát jellemzi, hogy nem csupán a Fideszben, hanem a Demokratikus Koalícióban is található érettségi-botrány.

Elképesztő módon Besztercei Zsolt önkormányzati képviselő a Castellum.do hasábjain vallotta be, hogy 1990 környékén egy barátjától kölcsönkért érettségivel jelentkezett technikumba. Besztercei „csínynek” nevezte az esetet, amely idővel egy névtelen feljelentésnek köszönhetően kiderült, de a „csíny” végül bírósági tárgyalás mellőzésével és büntetés kiszabása nélkül zárult. Besztercei utána sikeresen letette az érettségi vizsgát és négy diplomát szerzett.

„Nem az a dicsőség, ha valaki sosem bukik el, hanem az, ha mindig talpra áll. Én talpra álltam, miután önhibámból elbuktam, és mindig is talpra fogok állni, bármikor próbálnak elgáncsolni az említett jóakarók”

- mondta a Castellumnak.

A májusi képviselő-testületi ülésen Besztercei megalapozatlan vádakkal esett neki az Európai Parlament három jobbikos képviselőjének az európai acélgyártás és a Dunaferr összefüggésében. A vádakra Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője reagált az Alfahírnek.

Utódok a Fideszben

Egyértelműen a legnagyobb visszhangot kiváltó hír, ami Dunaújvároson kívül az országos sajtó szalagcímeiben is megjelent, a brutális fideszes gyilkosság volt. Az Alfahír egész cikksorozattal számolt be Gál Roland ügyéről. A volt fideszes önkormányzati képviselő, aki egyben Dunaújváros közbiztonságáért felelős tanácsnoki tisztségét is betöltötte, megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy részt vett egy dunaföldvári vállalkozó kegyetlen meggyilkolásában. A vállalkozó bebetonozott holttestét Gál Roland egyik hozzátartozójának az ingatlanán találták meg a rendőrök. A fideszes politikus már javában előzetesben ült, mikor márciusban lemondott a mandátumáról. Emiatt kell június 5-én időközi választást tartani Dunaújvárosban, ahol a megalapozott politikai hangulatot csak tovább korbácsolták a kampány keltette indulatok.

A Fidesz az egykori karate sportolót, Lassingleitner Fruzsinát indítja, akinek családja az Alfahír információi szerint igen jó kapcsolatokat ápolt Gál Rolanddal. A baráti viszonyt jelzi, hogy a mai napig megtalálható az interneten az előzeteseben csücsülő Gál és „utódja” közös fotója, amit előbbi nyilvánvalóan már nem őrizget a legkedvesebb emlékei között.

we

Lassingleitner Fruzsina, a Fidesz jelöltje a kép jobb szélén, Gál Roland középen

Lassingleitner indulását Cserna Gábor jelentette be áprilisban. A városban azt beszélik, hogy már Cserna lehetséges utódja is megvan: Kovács Judit, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági, illetve a helyi kézilabda-akadémia vezetőségének tagja. Kovácsról úgy tudni, hogy a „nagy ember” Dorkota Lajossal egy párt alkotnak a magánéletben.

Kovács Juditról találtunk egy márciusi felvételt, ebben egy helyi lakos, Pecsét István gyógyulását segítő adománygyűjtésről nyilatkozik. Retorikailag leginkább az 50-es éveket megközelítő „bölcsességgel” jelenti ki: „igen, a népünket neveltük”. A DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja szerint „tanítani kell a népet az összefogásra”. Kovács Judit 1:29-től beszél a videóban.

Sötét pletykák minden utcasarkon

Ha a Fidesz meg is próbál rendet teremteni dunaújvárosi szervezetében, nem lesz könnyű dolga. Cserna Gábor eltüntetése pedig egyáltalán nem biztos, hogy önmagában eloszlatja a tornyosuló botrányokat. A dunaújvárosiak érezhetően kiábrándultak a politikából és a politikusokból. Vad találgatások és pletykák terjednek vásárolt nyelvvizsgáról, „Trükkös” becenevű politikusról, drogelvonóról és egyéb múltbéli rendőrségi ügyekről. Némelyikről nem lehet eldönteni, hogy a felfokozott hangulat által kiváltott nyers reakciókról, szájhagyomány útján terjedő dunaújvárosi mondákról, vagy olyan ügyekről van szó, amelyek csak bizonyításra várnak. Egy biztos, mindezek, a már konkrét ügyek mellett is befolyásolni fogják a június 5-i időközi választás végeredményét.

Elszerénykedett modern városok 

Ellentétben a többi, Modern városok keretében tartott sajtótájékoztatóval, a dunaújvárosi eseményt már nem verték olyan nagy dobra a közmédiában és a közpénzből kitömött pártsajtóban. A kormany.hu-n élőben közvetített sajtótájékoztatóból végül a Youtube-ra felkerült verzióból már kivágták Cserna Gábor polgármester beszédét. Szerencsére azonban - persze alaposan megvágva - a dunaújvárosi tévé mégis közölt ebből részleteket.