Demokrácia Fidesz-módra: a Fradi Security embereivel akadályozták meg a népszavazást

A kormánypárt azt hiszi, bármit megtehet, még azt is, hogy a kamerák kereszttüzében a Fradi Security embereinek fizikai fellépésével akadályozza meg, hogy az ellenzék népszavazást kezdeményezzen. És meg is teszi.

A Kúria ma döntött: nem lehet népszavazást tartani Simonné Gercsényi Gabriella vasárnapi boltbezárást érintő kérdéséből.

Az elmeszelt kérdés ("Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?") a Kúria indoklása szerint nem egyértelmű, mert az igen szavazat jelentheti azt, hogy a válaszadó támogatja a vasárnapi zárva tartást, de úgy is lehet értelmezni, hogy az igennel szavazó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva.

Mindez valószínűleg nem véletlen:

a Fidesz vélhetően azzal trükközik, hogy magánemberekkel olyan kérdést nyújtat be, melyet valamely oknál fogva nem találnak alkalmasnak arra, hogy népszavazást írjanak ki róla.

Míg a kérdés átfut a legendásan gyors magyar bürokrácián (Választási Bizottság, fellebbezés, Kúria), addig a témakörben nem lehet új kérdést benyújtani.

Az előző vasárnapi boltbezárásos hibás kérdésben a Kúria döntése ma született meg, így a szocialista Nyakó István a Nemzeti Választási Iroda épületéhez sietett, hogy benyújtsa a vonatkozó kezdeményezését,

ott azonban már kopasz, verőembernek kinéző alakok álltak.

Velük volt egy idős hölgy is, aki szintén be szerette volna nyújtani - a vélhetően formailag hibás - kérdését.

A kopaszok fellépése nyomán pedig borítékolható volt, hogy nem az MSZP-s politikus lesz az, aki a leggyorsabban be tudja nyújtani a kérdését.

Amint a Kúria honlapjára felkerült a döntés és szabaddá vált az út az új kérdés benyújtása előtt, akkor a kopaszokkal és az idősebb asszonnyal lévő férfi kapott egy telefont, és az időbélyegzőhöz rohantak. Ezzel próbálkozott Nyakó István is, de nem sok sikerrel: természetesen a kopaszok által védett hölgy jutott oda előbb, és benyújtotta azt a kérdést, amit hosszú vizsgálódás után valószínűleg újra elmeszelnek majd.

A történtekről szóló cikkünket itt olvashatja.

Portálunk úgy tudja, hogy a sajtóban egyes helyeken szurkolókként aposztrofált férfiak

a Fradi Security emberei.

Mindezt bizonyítja az a fotó is, ami egy kézilabda mérkőzésen készült róluk:

Az értesülést szurkolói honlapok is megerősítették.

Nem ez az első eset, hogy a Fidesz politikai ügyekben is beveti az alelnöke, Kubatov Gábor által vezetett FTC biztonsági embereit: korábban a Fradi Securitytől azóta már elbocsátott, (majd utódjával lövöldözésbe keveredett) gyilkosság miatt a börtönt is megjárt Szabó "Szőke" Ferenc és emberei a Fidesz-székházat védték a tüntető diákoktól. A biztonsági emberekkel egyébként is sok probléma adódik: a klubvezetés ellen tüntető szurkolók beszámolója szerint többször mentek ki hozzájuk munkahelyükre vagy otthonukba, hogy ott megfenyegessék őket. Egy ellenőrzés során kiderült, hogy az adott mérkőzést biztosító szekusok közül szinte egy sem rendelkezett a szükséges papírokkal. Bő egy héttel ezelőtt egyikük a Békéscsaba szurkolói közé ment be "rendet vágni", mert azok szidni merészelték Kubatov Gábort, a PLER-Komló kézilabda-mérkőzést követően pedig összeverték a vendég csapat szurkolóit, köztük a nőket, és a gyerekeket is.

Mindez bőven túlmutat azon, hogy az MSZP képviselője be tud-e nyújtani egy kérdést a választási irodánál. A Fidesz jól tudta, hogy a fél sajtó a helyszínen lesz majd, ennek ellenére odaküldték a verőembereket, hogy megakadályozzanak egy népszavazást. Úgy érzik, hogy bármit megtehetnek, és a látszatra sem kell adniuk.

Úgy látszik, jól érzik. Tényleg megtehetik.

Az abszurd magyar történetet a magunk részéről az alábbi rövid videóval foglaljuk össze:

(A képet az Index videójából kölcsönöztük, a zenei részlet pedig "Kriszti és a Magyarucca" Kicsihuszár című szerzeményéből származik. )

Válaszokat vár a Jobbik

A történtekkel kapcsolatban sajtótájékoztatón mondta el véleményét Szilágyi György, a Jobbik politikusa. Mint mondta, a mai nap eseményei megmutatták, hogy a Fidesz bármit megtehet, és a látszatra sem adnak.

A politikus szerint az események rámutattak arra is, mi várna ránk, ha a Fidesz alkotmánymódosításának köszönhetően rendeleti kormányzás lenne az országban.

Szilágyi emlékeztetett Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnökének nemrégiben tett nyilatkozatára, melyben elmondta:

Magyarországon egyáltalán nem nehéz népszavazást tartani, főleg azon országokhoz képest, ahol például nincs népszavazás.

A Jobbik képviselője ezzel kapcsolatban elmondta: kétségtelen, hogy Kongónál vagy Észak-Koreánál még jobban állunk, igaz, úgy tűnik, Magyarországon is csak papíron van lehetőség népszavazást tartani és megkérdezni a választókat, valójában nincs.

Szilágyi rámutatott: Kubatov "úriemberei" akadályozták az alkotmányos rendet, a történethez viszont hozzátartozik az is, hogy az MSZP-s képviselők is asszisztáltak a történtekhez, hiszen a baloldali ellenzéknek fontosabb a szereplés, mint a magyar emberek érdeke.

A Jobbik szerint felmerül a kérdés, hogy az NVI elnöke, dr. Pálffy Ilona miért nem tett intézkedéseket annak érdekében, hogy a saját épületükben rend legyen. Szilágyi szerint sokat mondó, hogy egy ilyen esetben nem hívják ki a rendőrséget.

A Jobbik válaszokat vár arra, hogy a Fidesz mennyit és milyen jogcímen fizetett ezeknek az embereknek, és ki utasította őket. Az ellenzéki párt választ vár arra a kérdésre is, hogy a magyar rendőrség miért nem tart rendet egy ilyen esetben, és hogy történhet meg az, hogy valakik beavatkoznak egy intézmény működésébe.