2014. 03. 17. 14:27

Az országgyűlés azonnali összehívását követeli a Jobbik (Videó)

Az Alkotmánybíróság döntése után azonnali cselekvést sürget a Jobbik a devizahitelesek ügyében. A kormány hozzáállását gyávának és felelőtlennek tartják. Minderről Z. Kárpát Dániel beszélt mai sajtótájékoztatóján.

Törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni - mondta ki devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében az Alkotmánybíróság hétfőn.

Az Alkotmánybíróság állásfoglalásának értelmében akár utólag, visszamenőlegesen is be lehetne avatkozni az érintett szerződések tartalmába, ám az a kitétel, mely szerint ezt az eddigi bírósági gyakorlat figyelembe vételével kell megtenni, szűkíti a mozgásteret - mondta el a döntésre reagálva hétfői sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik szakpolitikusa.A Jobbik álláspontja szerint a parlament azonnali összehívásával kéne reagálni a helyzetre, és még ma el kéne kezdeni kidolgozni azt a csomagot, melyet a nemzeti párt már 2010-ben letett az asztalra. Ennek alapja a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása és az érintett károsultak számára kártérítés fizetése.

Az Alkotmánybíróság döntésére már reagáltak a kormány részéről is. Szerintük a problémát egyfajta érdekegyensúly mentén kéne rendezni, tehát a bankok és a károsultak érdekei között lavírozva kezelnék a helyzetet. Z. Kárpát Dániel elmondta: a Jobbik álláspontjától ez maximálisan távol áll. Leszögezte: a nemzeti párt szereti az országban működő tisztességes kereskedelmi bankokat, hiszen egy egészséges gazdaságnak szüksége van a hitelezésre, az utóbbi 10 év során azonban egyáltalán nem ez volt jellemző. A pénzügyi hálózatok egy pénzszivattyút működtettek, ezért Magyarországon el kell választani a tisztességes kereskedelmi bankok és a bizalommal visszaélő pénzintézetek kezelését.

Varga Mihály miniszter azt mondta, a következő kormány nagyon fontos feladata lesz a problémakör rendezése. A Jobbik szerint ez gyáva és felelőtlen felelősség-áthárítás. A Fidesz ráadásul úgy nyilatkozik, mintha már megnyerték volna a választásokat, holott április hatodikán ítéletet mondanak majd azok az emberek is, akiknek a helyzetét nemcsak az elmúlt négy évben, hanem az elmúlt egy évtizedben sem oldották meg a devizahitelezés kapcsán.

Lássuk be: kormányok és állami felügyeleti vezetők egymás kezébe adták a brutális hibák stafétabotját, így ők is bűnrészesek a lakosság szervezett kifosztásában - mondta a politikus.

Bár a Jobbik adott esetben nem vitatja el a kormány jó szándékát, be kell látni, hogy a kísérletek közül, melyekkel segíteni próbáltak bizonyos csoportokon, csak a végtörlesztést lehet eredménye intézkedésként felhozni, de ezt csak azok a szerencsésebb károsultak tudták igénybe venni, akiknek voltak tartalékaik.

Több mint 300 ezer olyan károsult van azonban, akiken egyetlen állami intézkedés sem segített. A Jobbik szerint a hiteleseknek nem mentőcsomag kell, ők azt szeretnék, ha mindenki kifizetné a tartozását, de csak azt, ami valóban indokolt - egyetlen forinttal sem többet.

A politikus rámutatott: a magyar lakosság a GDP 2-3%-át fordítja törlesztésre, miközben néhány államtitkár azon örömködik, hogy a GDP fél százalékkal tud növekedni, ha egy-egy autógyár idehozza a termelését, a profitot pedig kiviszi innen.

A Jobbik az országgyűlés azonnali összehívásán és a probléma gyors orvoslásán túl elszámoltatást is kezdeményez azokkal a banki- és felügyeleti vezetőkkel szemben, akik előidézték, majd eszkalálódni hagyták a helyzetet, később pedig nem avatkoztak be az emberek érdekében.

alfahir.hu