Diplomáciai bombát robbantottak a görögök

Diplomáciai bombával indított az új radikális baloldali–radikális jobboldali görög kormány. Alexisz Ciprasz miniszterelnök élesen kikelt az Európai Tanács által kiadott, a mariupoli rakétatámadásért Oroszországot okoló nyilatkozat ellen. A görög kormány egyszerűen kijelentette, hogy nem járult hozzá, hogy a nevében ilyen dokumentum napvilágot lásson.

A nyilatkozat szövege szerint az Európai Unió 28 tagállamának vezetése egyetért abban, hogy Oroszország felelőssé tehető az ukrajnai Mariupolt ért, 30 ember életét követelő rakétatámadásért, valamint további szankciókat helyeznek kilátásba Moszkva ellen. A görög kabinet azonban alaposan keresztülhúzta az Európai Tanács számításait: Alexisz Ciprasz sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a dokumentum szövegét illetően nem kérdezték meg a tagállamokat, így Görögország nem is adta ahhoz hozzájárulását. Ciprasz az eset kapcsán telefonon kereste meg Federica Mogherinit, az EU külügyi főképviselőjét és elégedetlenségét fejezte ki.

Látták-e a görögök a készülő állásfoglalást?

Brüsszel szerint a görögöket értesítették a készülő nyilatkozat tartalmáról, innentől azonban mindenki másként emlékszik az esetre. A hivatalos álláspont szerint Athén nem jelzett vissza, ám uniós hivatalnokoktól származó információk szerint a görögök reagáltak és ki akarták vetetni az Oroszországot elítélő sort a szövegből. A dokumentumhoz azonban csak lábjegyzetben lehetett volna különvéleményt fűzni, ez az opció pedig Athénnak nem felelt meg.

Lavinát indíthat a precedens nélküli eset

Sajtóértesülések szerint Ausztria, Magyarország és Szlovákia sem volt elégedett a nyilatkozat tartalmával, de nem tudtak érvényt szerezni akaratuknak. A görögök azonban olyat tettek, melyre eddig nem volt precedens és utólagosan megtagadták hozzájárulásukat az EU-s állásfoglaláshoz.

Az orosz RT.com oldalnak nyilatkozó szakértő szerint az eset lavinát indíthat el és bár az Unióban eddig ez nem volt lehetőség, Magyarország, de talán Szlovákia és Ciprus is elkezdhet ellentmondani Brüsszel diktátumainak.

Görögország nem akar meghajolni

Éles felütéssel kezdte meg munkáját Nikosz Kotziasz, az új kormány külügyminisztere is. Beiktatásán a görög diplomácia új vezetője leszögezte, „téved, aki azt gondolja, hogy az adósság nevében Görögország lemond szuverenitásáról és az európai politikákba való beleszólás jogáról. Mi görögök, hazafiak, européerek és internacionalisták akarunk lenni.”