Döbbenet: a szélsőséges DK szerint káros a Székely Menet

A Civil Összefogás Fórum és a Székely Nemzeti Tanács a Fidesz támogatásával tüntetést rendez Budapesten és további négy magyarországi városban Székelyföld autonómiája mellett - emlékeztet Niedermüller Péter, a Gyurcsány-párt alelnöke.

A Demokratikus Koalíció meggyőződése szerint ezek a megmozdulások nem segítik a székelyföldi autonómia ügyét, sokkal inkább hátráltatják azt. A székelyföldi autonómia a romániai magyar közösségek és a többségi társadalom ügye, amelyet a romániai politikai erőknek és szervezeteknek közösen kell megoldaniuk - véli Niedermüller. Ebben a folyamatba nem szabad magyarországi, gyakran szélsőséges nézeteket hangoztató szervezeteknek beleavatkozniuk a minipárt szerint.

A székelyekért soha, semmilyen körülmények között ki nem álló, a kettős állampolgárságot és szavazati jogukat elutasító Demokratikus Koalíció azt vallja, az autonómia szerves része az Európai Unió politikájának, éppen ezért támogatják a minél szélesebb körű autonómiát, mivel annak megvalósulása hozzájárulhat a nemzeti kisebbségek kulturális és politikai jogainak erősítéséhez. "Ebben a szellemben utasítjuk el a kettős állampolgárságot és az azzal járó szavazati jogot" - erősíti meg a magyarellenes párt.

A DK olyan magyarságpolitika mellett kötelezte el magát, amely a jószomszédi kapcsolatokon, a határon túli magyarok és a szomszéd országok érdekeinek figyelembevételén alapul, ezért felszólítják a magyarországi tüntetések résztvevőit, ne veszélyeztessék a székely autonómia ügyét felelőtlen magatartásukkal, nacionalista szónoklatokkal és szimbólumokkal - szól a döbbenetes felhívásuk.

alfahir.hu