Donyeck: Magyarok! Ez nem a ti háborútok!

Magyar nyelvű szórólappal kérik a kárpátaljai katonákat, hogy ne engedelmeskedjenek Kijevnek.

A Donyeck megyei Debalcevót szinte teljesen körbevették az oroszbarát erők, az ukrán seregnek egyre kevesebb lehetősége van, veszteségeik pedig igencsak jelentősek. Az utóbbi hetekben viszont egyre több kárpátaljai magyart soroznak be és visznek a számukra idegen és érdektelen harcmezőre.
 
A háború egyik új eleme, hogy az oroszbarátok szórólapokon és csendesebb időkben hangosbemondókon biztatják arra az ukrán hadsereg katonáit, hogy hagyják abba a harcokat, és adják meg magukat. Mivel közöttük több nemzetiség is van, így az Origó információi szerint az ukrán mellett oroszul, magyarul, románul és lengyelül is üzennek. A magyaroknak például az alábbi röplappal:
 
 
Egyelőre nem hivatalos információk szerint az elmúlt napokban legalább tíz kárpátaljai katona vesztette életét egy olyan harcban, amihez igazából semmi közük nincs. A magyar kormány viszont nem tett különösebb lépéseket annak érdekében, hogy az ukrán kormány ne küldje a frontra a magyarokat, ellenben a Jobbik ezt követeli tőlük. A "népfelkelők" szabad elvonulást ajánlanak a közrefogott ukrán hadsereg katonáinak, de a hadvezetés egyelőre nem hajlandó feladni a várost, és egyre reménytelenebb harcot kényszerítenek rá többek között a 128. sz. kárpátaljai hegyi dandárra is.
 
Mint arról korábban írtunk, egy múlt hét szombaton nyilvánosságra hozott lista szerint az elesett katonák között olyan nevek szerepelnek, mint Kovács Dimitrij, Magyar Alekszandr (Magyar Sándor), és Takács András Jevgenyejevics. Felmérések szerint Kárpátaljáról arányaiban kétszer akkora ütemű a sorozás, mint máshol.