Drogliberalizációra hív föl az ENSZ?

Néhány napja röppent föl a hír, miszerint az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) hamarosan azt fogja javasolni a világ kormányainak, hogy dekriminalizálják a kábítószer-használatot. A hajmeresztő javaslatot a Virgin-alapító milliárdos, Richard Branson szellőztette meg.

Richard Branson elképesztő bejelentéssel rukkolt elő hétfőn. Egy egyelőre titkos dokumentum szerint az ENSZ arra készül, hogy drogliberalizációra hívja föl a világ kormányait. Ennek oka, hogy értékelésük szerint az 1970-es években megindított, Richard Nixon, amerikai elnök nevével fémjelzett drogellenes háború globális politikája teljes csődöt mondott.

A Branson által közölt információkból kiderül, hogy a világszervezet túl költségesnek, hatástalannak, és kontraproduktívnak ítéli a kábítószerekkel szembeni hatósági fellépést, és arra buzdítaná a politikusokat, hogy vonják ki a büntetőjog hatálya alól a személyes használatra tartott, kis mennyiségű narkotikumok birtoklását és fogyasztását.

A milliárdos, saját bevallása szerint az ENSZ-re nehezedő politikai nyomás csökkentése érdekében lebegtette meg az egyelőre nem sajtónyilvános anyag tartalmát. Tudomása szerint már legalább egy kormány igen komolyan lobbizik a szervezetnél, hogy ne hozza nyilvánosságra a drogliberalizációs javaslatot, de valószínű, hogy ehhez a tevékenységhez több világpolitikai szereplő is csatlakozni fog. A Virgin-alapító viszont szívesebben látná, ha nyilvánosságra kerülne a kezdeményezés.

Branson a saját blogján tette közzé a hivatalos iratot, melyet később a BBC is teljes terjedelmében közölt.

A történethez hozzá tartozik, hogy az üzletember, a Globális Drogpolitikai Bizottság (GCDP) tagjaként, évek óta hevesen támogatja a drogliberalizációt, és nem rest befolyását az ügy érdekében mozgósítani. Nézetei szerint a kábítószer-használatot nem kriminológiai, hanem egészségügyi kérdésnek kell tekinteni.

Időközben az ENSZ sajtóközleményben reagált a kiszivárogtatásra, mely szerint a nyilvánosságra került dokumentum "se véglegesnek, se hivatalosnak nem tekinthető". Leszögezik továbbá, hogy a jelentés céljával kapcsolatban félreértés alakult ki, ahogy politikai nyomás sem nehezedik rájuk annak visszavonása érdekében, hiszen "ami még nem készült el, azt vissza sem vonhatják".

T. T.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nótin Tamás
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nótin Tamás
sss
2019. május 25. | 08:23
A választók a vasárnapi voksolással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ.
sss
2019. május 24. | 16:19
Ehhez kompromisszumokra lenne szükség mindkét részről.
sss
2019. május 24. | 15:18
Kampány indult az FPÖ támogatói körében, hogy írják Strache nevét a szavazólapokra az EP-választáson.