Durván blamálta magát és a Brexit-kampányt Nigel Farage

Óriási a felháborodás az angoloknál, miután a Leave-kampány egyik vezéralakja elismerte, hogy a kilépési kampány egyik legfontosabb ígérete valószínűleg nem teljesíthető. Nigel Farage, a UKIP vezetője egy tévéinterjúban elismerte: hiba volt a kampányban azt állítani, hogy az uniós költségvetésbe befizetett 350 millió fontot a kilépés után az egészségügyre fogják költeni.

Nigel Farage, aki a Brexit-kampány egyik megkerülhetetlen figurája volt az elmúlt hónapokban, és akinek a Brexit-győzelem politikai karrierjének valódi csúcsát jelentette, sikeresen leégette magát.

Egy televíziós interjúban tett nyilatkozata óriási felháborodást keltett a napokban: a UKIP-es politikus ugyanis azt mondta, hogy az egyik legfontosabb kampányígéretük, miszerint az uniós büdzséhez való hozzájárulásukból megspórolt pénzt az országos egészségügy pénztárába fektetik, „egy hiba volt”.

A riporter kérdésére, miszerint

„Tudja garantálni, hogy ez a pénz

az egészségügyi rendszerbe kerül majd?"

a UKIP vezetője azt válaszolta:

„Nem, nem tudom garantálni. Sosem tudtam volna ezt biztosra állítani, ez egy olyan hiba volt, amit a kilépéspárti kampány követett el.”

Ezt követően a riporternő kérdőre vonta a politikust, hiszen emberek milliói éppen ennek a választási ígéretnek köszönhetően szavaztak az unióból való kilépésre. Az újságíró felháborodására Farage csak annyit mondott:

„meg kell értenie, hogy a hivatalos Leave-kampány miatt meg volt kötve a kezem”.

Farage ezzel arra utalt, hogy a kampányt még a két nagy, szkeptikus blokkon belül (Leave.EU, Vote Leave) sem volt egységes, illetve ő ugyan politikai befolyását és arcát adta az erőfeszítéshez, de az üzenetekkel kapcsolatos döntéseket sok esetben a támogatók, vagy a többi befolyásos politikus hozták.

Boris Johnson egykori londoni polgármester a Brexit másik fő kampányvezére a gazdaságban bekövetkező zuhanások hatására szintén úgy érvelt, hogy meg kell tartani a szoros kapcsolatokat a kontinens és a szigetország között (egyébként ezek a kijelentések nem tekinthetők pálfordulásnak, hiszen egyik kilépéspárti erő sem kampányolt az Európától való elzárkózással, sem az üzleti kapcsolatok leépítésével, hiszen az ellentétes lenne az angol érdekekkel - a szerk.).