2017. 01. 08. 19:44
MTI nyomán

Egy elítélt rab mentette meg a jeges vízbe esett korcsolyázó életét a Deseda tavon

Az elítéltek visszailleszkedését a társadalomba segítő, úgynevezett reintegrációs őrizetes sietett a Kaposvárhoz közeli Deseda tavon vasárnap bajba jutott korcsolyázó segítségére - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.

Orosz Zoltán elmondta: a 49 éves férfi a kutyáját sétáltatta a tó mellett, a részére meghatározott őrizeti zónán belül, amikor a korcsolyázó alatt beszakadt a jég. Az elítélt az egyik háznál kapott létrákkal és kötelekkel, életét kockáztatva, az olvadó jégre ment, hogy a vízben elmerülőt megmentse.

A jég már ropogott alatta, de sikerült az egyik létrára kötelet kötnie és azt belöknie a jeges vízben fuldoklónak, amivel biztonságos jégfelületre húzhatta. A korcsolyázónak és megmentőjének a helyszínre érkező tűzoltók segítettek partra jutni - tette hozzá a szóvivő.

Orosz Zoltán megjegyezte, arra nincs mód, hogy az elítélt tettéért kedvezményben részesüljön, bátor helytállása azonban nemcsak a fogvatartottaknak, hanem mindenkinek példa lehet. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az esetről kiadott közleményében emlékeztetett: a 2015 áprilisában hatályba lépett új büntetés-végrehajtási törvénnyel lehetővé vált reintegrációs őrizet sikeres jogintézmény, amellyel csökkenthető az intézetek zsúfoltsága, a fogva tartás költsége, valamint elősegíthető az elítéltek visszailleszkedése a társadalomba.