Egy erős Magyarország mentheti meg a Felvidéket

Gubík László felvidéki magyar, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke volt a vendég a Jobbik Ifjúsági Tagozatának csütörtöki előadássorozatán a fővárosi EMI-klubban. A magyar állampolgárágát elsőként vállaló – majd attól megfosztott – Gubík nyíltan mesélt az ellene folytatott hatósági hajtóvadászatról, és képet rajzolt a felvidéki magyarság jelenlegi helyzetéről.

Reszlovakizáció a 21. században

Gubík 2011 márciusában adta be állampolgársági kérelmét, és június 19-én lett közjogi értelemben újra a magyar nemzet része. Arra a kérdésre, hogy milyen indíttatásból vállalata, hogy a szlovák ellentörvény dacára belevág a tortúrába, három okot, egy politikait, egy jogit és egy lelkiismeretit sorolt fel. Egyrészt úgy gondolta, felvidéki magyarként felelősséget kell vállalnia saját közösségéért; másrészt fel kellet hívni Európa döntéshozóinak figyelmét, hogy az öreg kontinens szívében vagy egy ország, amely nem átall saját alkotmányával is szembemenni, csak hogy annak kisebbsége ne érezze otthon magát szülőföldjén; harmadrészt ha a Benes-dekrétumok idején az ő nagyszülei vállalták a sokkal súlyosabb következményekkel járó ellenállást, akkor – ősei előtt tisztelegve – ő sem futamodhatott meg.

Gubík szerint egyébként a második világháború után meghirdetett „reszlovakizáció” (melynek ideológiai alapja, hogy a Felvidéken eredetileg szlávok éltek, akiket erőszakkal elmagyarosítottak, ezért vissza kell szlovákosítani őket – a szerk.) ma is folyik. „Sokan mondják, hogy ez a Fico, nem ugyanaz a Fico. De, ez ugyanaz a Fico, kutyából nem lesz szalonna” – nyilvánította ki véleményét az új szlovák kormányról. Elmondása szerint a 2010 előtti nyílt magyarellenesség után most a tudomásul nem vétel politikája zajlik, és a parlamentből kiszorult MKP-ról (Magyar Közösség Pártja) alig jelenik meg hír.

 Fotó: Kató Alpár

Gubík László előadó és Juhász Szabolcs moderátor

Sutyiban nem kellett az állampolgárság

Arra a kérdésre, hogy miért nem „sutyiban” vette fel az állampolgárságot, ahogy azt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javasolta, a felvidéki fiatal elmondta, jogász hallgatóként és jogkövető állampolgárként nem tudott és nem is akart volna titkolózni mások előtt. Megítélése szerint jogkövető állampolgárként járt el, mivel a szlovák alkotmány egyértelműen kimondja, hogy állampolgárságától akarata ellenére senki sem fosztható meg. Gubík László kifejtette, a következmények ismeretében van benne annyi felelősség, hogy hivatalos fórumokon ne buzdítson a magyar állampolgárság felvételére, de véleménye szerint ha a felvidéki magyarságban több civil kurázsi lenne, és egy emberként emelné fel a hangját, az a szlovák államhatalmat is nagyobb óvatosságra késztetné.

Ezzel kapcsolatban elmondta, Magyarország és az itteni politikusok azzal tudnának a legtöbb segíteni, ha a – mostaninál határozottabb diplomáciai fellépés mellett – gazdaságilag erős államot építenének, amely Felvidék déli részére is ki tudná terjeszteni befolyását. Ehhez először itthon kéne rendet tennünk – tette hozzá.

Fotó: Kató Alpár

Az ügy melletti kiállás kapcsán Gubík megköszönte az előadáson jelen lévő jobbikos országgyűlési képviselő, Szávay István munkáját. Rámutatott továbbá, hogy az érdemi segítséget sem a Fidesz, sem a Jobbik nem tudja megadni, csak a pozsonyi parlament, a kormány keményebb fellépése azonban lendíthetne a dolgon.

A togói focistákkal nincs gond

Gubík a Lomnici Zoltán vezette Emberi Méltóság Tanácsána (EMT) Brüsszelhez és Strasbourghoz benyújtott indítványára is kitért, amelyben a magyar fél kötelezettségszegési eljárás megindítását kérte Szlovákia ellen. A Via Nova ICS elnöke nem túl optimista, mivel az EU nem arról híres, hogy ilyen kérdésben döntsön. „Ismerjük az unió őshonos kisebbséghez való viszonyát, nem akarják megnyitni Pandora szelencéjét, ráadásul sok nyugat-európai politikus nem tudja értelmezni az őshonos kisebbség fogalmát, és attól félnek, hogy a bevándorlók helyzetét akarjuk liberalizálni” – vázolta a nem túl rózsás helyzetet Gubík.

A helyzet abszurditásának érzékeltetésére Gubík elmesélte, hogy Szlovákia lényegében nem tiltja kettős állampolgárságot, mert bár szlovák állampolgárként nem lehet felvenni a magyart, magyarként fel lehet venni a szlovákot. Ennek a jogi nonszensz következtében egy német-togói futballista nemrég megkapta harmadik, szlovák állampolgárságát, hogy focizhasson egy szlovák klubban.

„Nem fogok turistaként bolyongani saját szülőföldemen”

A Via Nova ICS elnöke kiemelte, hogy rajta kívül még hat felvidéki magyar – köztük a százéves Ilonka tanár néni – van hasonló cipőben, de egyikük sem hátrált meg, nem adják fel a harcot, és együtt küzdenek igazukért. „Mi egy őshonos nemzet tagjai vagyunk, nem bevándorlók, és nem mondunk le a jogainkról” – jelentette ki. Gubík László hozzátette, e megfontolásból sem hajlandó bejelentkezni az idegenrendészetnél, amely 90 napos, korlátlanul meghosszabbítható tartózkodást biztosít Szlovákia területén. „Nem fogok turistaként bolyongani saját szülőföldemen” – szögezte le.

Fotó: Kató Alpár

Gubík a rendőri és hatósági vegzálások történetét is felelevenítette, amelyek közül az utolsót épp a születésnapjára időzítették. Személyi okmányait azóta sem hajlandó leadni, útlevelét viszont kénytelen volt, nem feladásból, hanem mert lejárt az érvényessége. Idén májusban – az állandó lakhely hiányára hivatkozva – a szlovák hatóságok az egészségbiztosítását is bevonták, így sürgősségi ellátás kivételével csak Magyarországon fordulhat orvoshoz.

Bencsik János

Fotók: Kató Alpár

barikad.hu