Egy éve zajlott le a brutális odesszai lincselés

Egy éve, 2014. május 2-án, lángokban állt Odesszában a szakszervezetek székháza, ahol az orosz nemzetiség tagjai kerestek menedéket. Nem csak tűzhalálban és füstmérgezésben haltak meg sokan, a lángok elől többen kiugrottak az ablakokon, másokat menekülés közben lőttek le az ukrán soviniszták. Szabályos lincselés, oroszellenes pogrom történt.

Tömeggyilkosság

A kijevi hatalommal rokonszenvező néhány száz aktivista a szakszervezetek székháza előtti téren felgyújtotta az orosz kisebbség sátrait. Utóbbiak itt gyűjtöttek aláírásokat az Ukrajna szövetségi állammá való átalakításáról és az orosz nyelv államnyelvvé nyilvánításáról szóló népszavazás megrendezéséhez. Tűz ütött ki a szakszervezeti székházban is, ahonnan többen az ablakokon kiugrálva menekültek, a földre került mozdulatlan testeket – cinikus módon - ukrán zászlóval takarták le. A felvételeken jól látszik, ahogy az ukrán nacionalisták nagy üdvrivalgások és nevetgélés közepette kívülről dobálják be a gyúanyagokat, Molotov-koktélokat az épületbe és pisztollyal lövöldöznek a bent tartózkodókra, miközben a rendőrség nem tesz semmit.  Több orosz nemzetiségibe, akik a lángok elől menekültek a Kijev-hű erők eresztettek golyót.

Menteni a menthetetlent

Még a kijevi belügyminisztérium is elismerte: a fekete-tengeri kikötővárosban lévő épületet szándékosan felgyújtották. Ukrajna hivatalos szervei később azt állították, hogy a sarokba szorított oroszbarátok lövöldöztek, máskor meg azt találták mondani, hogy a bennrekedtek halálát igazából kloroformmérgezés okozta. Ennek alátámasztásául még izraeli szakértőket is bevontak. Porosenko izzadságszagú összeesküvés elméletét is közölte, elmondta, hogy az ügyben a nemzetközi szakértői vizsgálat be fogja bizonyítani, hogy az áldozatok többsége nem a tűztől vesztette életét. Szerinte Odesszában kitervelt provokáció történt, amelyben orosz diverzánsok vettek részt, és amelynek szervezéséhez és finanszírozásához a helyi hatalom embereinek is közük van.

Érdekes előzmények

Az egész úgy kezdődött, hogy Oroszország összehívta az ENSZ BT-t, és ahogy várható volt, csak Moszkva emelt szót amiatt, hogy az ukrán hadsereg hadműveletet indított a donbasszi oroszbarátok ellen vagyis azokkal szemben, akiket Kijev saját állampolgárainak tart. Ott azonban erős ellenállásba ütköztek – két helikoptert elvesztettek – a déli Odesszában ezután szabadultak el az indulatok.
A településen oroszbarát helyi lakosok állták útját a megfélemlítés céljából erődemonstrációra érkező ukrán futballhuligánoknak, akik az ország több pontjáról gyűltek itt össze. Ekkor állítólag az oroszbarátok közül valakik, a rendőrség háta mögül leadtak több lövést az ukrán nacionalistákra, felhergelve azokat.

Meg nem nevezett ukrán belügyi forrásra hivatkozva a RIA hírügynökség úgy tudja, az újonnan szervezett "Kelet" és "Vihar" nevű ukrán különleges egységek tagjaiból álltak a György-szalagos provokátorok. Ezeket a különleges egységeket ukrán soviniszta fiatalokból szervezték, Odesszában és Dnyepropetrovszkban van az állomáshelyük. Ezzel magyarázható az odesszai rendőrség passzivitása, illetve együttműködése a maszkos fegyveresekkel. Ezen változat szerint tehát pont, hogy ukrán tüzelt ukránra, hogy a végén legyen indok az orosz kisebbség elleni lincselésre.

 

Másnap még az EU és az USA is megszólalt

Másnap Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy vélte, hogy független vizsgálatot kell indítani annak feltárására, hogy mi történt pontosan Odesszában, a több tucat halálos áldozattal járó zavargásokban. “Az Európai Unió sürgeti, hogy mindenki tanúsítsa a lehető legnagyobb önmérsékletet és ne használja fel ezt a tragédiát további gyűlöletszításra, megosztásra és erőszakra” – mondta. 

Az Egyesült Államok az erőszak beszüntetésére szólította fel mindkét felet. „Az értelmetlen áldozatokhoz és sebesülésekhez vezető erőszak és zűrzavar elfogadhatatlan" – írta a külügyminisztérium közleményében. Az ukrán hatóságoktól azt várták, hogy indítsanak teljes-körű vizsgálatot, és állítsák bíróság elé a felelősöket.

Az orosz külügyminisztérium ezt megelőző nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a kijevi hatóságok „bűnös és felelőtlen" magatartása az oka az Odesszában történteknek és azt is, hogy ezek után hiába is kérnék az oroszbarátokat a fegyverek letételére.

Nincs igazság – nem is gyújtottak fel semmit

Ukrán soviniszták többször is megzavarták és ezzel megakadályozták az odesszai bírósági tárgyalásokat, ami a pogrom 48 halottjának ügyében folyik. A Jobbszektor és az úgynevezett Majdan Önvédelmi Erőinek tagjai betörtek a bíróság épületébe, rátámadtak a vádlottak és az áldozatok hozzátartozóira, ügyvédjeire. A több tucatnyi tüntető "Dicsőség Ukrajnának", "Dicsőség a hősöknek", valamint a Donyeck-medencében élőket sértő jelszavakat skandáltak. Lökdösődés alakult ki az épületben, végül rendőrök választották szét a tömeget.

Ukrajna főügyészének első helyettese idén áprilisban elmondta, hogy az áldozatok holttestein nem találták nyomát az erőszaknak, és a kloroformnak sem, a nyomozás nem talált bizonyítékokat arra, hogy 2014. május 2-án szándékosan gyújtották volna fel a Szakszervezetek Házát.

Megjegyezve, hogy a tüzet a gyúlékony anyagok keverékének használata eredményezte. Az újságírók 2015 márciusában azt követelték, hogy hozzák nyilvánosságra a halál okáról szóló kórbonctani jelentéseket, de az odesszai bíróság erre nem volt hajlandó.

Nem csitulnak az indulatok

Jellemző a jelenlegi állapotokra, hogy a napokban egy Odessza megyei településről a soviniszta Jobb Szektor elrabolta és súlyosan bántalmazta Szergij Scserbicset, a Komintern járás egyik képviselőjét. A politikus elmondása szerint ismeretlenek egy autóba tuszkolták és a fejére zsákot húztak. Miközben szökni próbált, fegyverrel tüzet nyitottak rá, aztán újra az autóba tuszkolták és egy odesszai garázsba vitték, ahol harapófogóval eltörték az ujjait azt követelve, hogy mondjon le képviselői mentelmi jogáról, végül egy buszállomáson dobták ki az ukrán képviselőt, aki jelenleg súlyos állapotban kórházban van.

Odessza megyében több száz bűnvádi eljárást indítottak azok ellen, akik megtagadták a katonai szolgálatot, a donyecki népszavazás után felmerült, hogy a megsebzett régió is független állam lesz, de erre eddig nem került sor.