Egy korrupció elleni hatóság felállítása a kormány rémálma?

A Jobbik az elmúlt 25 évben tapasztalható közállapotokat javítva, egy korrupció elleni hatóság azonnali felállítását kezdeményezi - mondta Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

A radikális ellenzéki párt a felállítandó hatóságot titkosszolgálati eszközökkel és széles nyomozati jogkörrel ruházná fel. Annak érdekében, hogy ne legyen köthető a kormányhoz, paritásos alapon működne, kizárólag a parlamentnek és a nyilvánosságnak tartozna beszámolási és elszámolási kötelezettséggel - tette hozzá a politikus.

Mirkóczki Ádám rendkívül fontosnak nevezte, hogy a hatóság által lezárt ügyeket tilos lenne titkosítani, minden a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt zajlana. A Jobbik egy olyan intézményt szeretne, melytől minden korrupciós ügyekbe keveredő pártnak, politikusnak illetve közpénzeket kezelő személyeknek rettegnie kelljen.

A hatóság feladata lenne, hogy minden ciklus elején és végén, vagyonosodási vizsgálatot folytasson le az országgyűlési képviselők és polgármesterek illetve a velük egy háztartásban élő személyekkel szemben - hangsúlyozta a képviselő.  Hozzátette: Romániában már évek óta nagy hatékonysággal működik az Antikorrupciós Ügynökség, csak 2014-ben ez a román intézmény 9100 vizsgálatot indított, több mint 300 vádiratot készített, összese 1130 személyt ítéltek el jogerősen, akiket összességében több mint 310 millió euró (Kb. 100 milliárd forint) vagyonelkobzásra ítéltek. A vádlottak padjára került volt államfő, miniszter és számos volt vagy jelenlegi vezető beosztású politikus és hozzátartozója is.

Ezzel szemben Magyarországon 2014-ben, a korrupció elleni harc jegyében egyetlen vizsgálat sem indult, tehát értelemszerűen vádirat és ítélet sem született ilyen ügyekben - mondta Mirkóczki Ádám. Arra kérte a kormánypártokat, hogy ne csak kommunikációs szinten, hanem tettekben is lépjenek fel a közpénzek lenyúlása ellen. Amennyiben ebben a Fidesz nem lenne partner a korrupció elleni hivatal felállításában, úgy a Jobbik legkésőbb 2018-ban kormányra kerülésük esetén biztosan fel fogja állítani ezt az intézményt.

Riadalom a Gucci-táskások körében?

Úgy látszik, nagy lehet a riadalom a Fidesznél, mert jobbikos sajtótájékoztatóra ritkán szoktak reagálni, de most ez történt, egy megszokott Kovács Bélázásra futott. Ez a héten ez már a harmadik, mondjuk még csak szerda van. Na de lássuk, mit ír a Fidesz:

"A Fidesz-frakció szerint a Jobbiknak azzal kellene kezdenie korrupcióellenes vizsgálatát, hogy felfedi, hogyan került soraiba Kovács Béla európai parlamenti képviselő.

A kormánypárti képviselőcsoport ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján tudatta: pártja korrupcióellenes hivatal felállítását kezdeményezi.

A Fidesz-frakció erre válaszul közleményében azt írta: még mindig nem tudni, "milyen orosz kapcsolatok állnak a kémkedéssel vádolt Kovács Béla és a Jobbik mögött". Eddig nem sikerült tisztázniuk, mit adtak cserébe a Jobbik vezetésének azért, hogy Kovács Bélát bejuttassák az Európai Parlamentbe - fogalmaztak."

Ritka pillanatnak lehetünk tanúi, ugyanis a Jobbik is reagált a Fidesz sajtóközleményére.

"Nem csoda, hogy a korrupt Fidesz megijedt korrupcióellenes javaslatunktól, hiszen rettegnek attól, hogy jelenleg még ismeretlen eredetű úszómedencés luxusvilláikat, az utca embere éves fizetését elérő értékű Gucci-táskáikat, offshore paradicsomokban vezetett bankszámláikon elrejtett vagy bennfentes információk alapján a Quaestorból kimenekített vagyonukat az elszámoltatás keretében a korrupcióellenes hivatal el fogja kobozni.

Minden Fidesz-politikus vegye tudomásul: „Ha Magyarországon uralkodsz, nem veheted el a magyarok vagyonát!”