Egy ritka, német Panzer III-as tornyára bukkantak egy lengyelországi szántóföldön

A 37 milliméteres, KwK36 löveggel felszerelt tornyot még a németek építették be egy Krakkó melletti bunkerrendszerbe fegyverzetként. Aztán a háború után egyszerűen elásták a szántőföldön és ott vészelte át sértetlen állapotban a következő 70 évet.

A PzKpfw III. harckocsi már az Oroszország ellen vívott hadjárat megindításakor sem számított különösebben korszerűnek. A háború vége felé pedig mind tűzerőben, mind páncélvédettség tekintetében teljesen elavulttá vált.

A néhány napja kiemelt harckocsitorony rendkívül jó állapotban maradt meg. Tisztítás után sok helyen az eredeti, „dunkelgelb” festés is láthatóvá vált rajta.

Lengyelországban nagy számban kerülnek elő folyókból, mocsarakból különböző, a II. világháborúban elveszett haditechnikai eszközök.

 

Felbecsülhetetlen értékű világháborús német harcjármű került elő a folyóból

Az Sd.Kfz. 250 (németül: Sonderkraftfahrzeug) félhernyótalpas harcjárművet tökéletes állapotban őrizte meg az iszap. Még a festés is viszonylag jól átvészelte a folyóban töltött elmúlt 70 évet, még az oldalára festett azonosító számok is jól kivehetőek. Az Sd.Kfz 250-est a német csapatok nagy számban alkalmazták a második világháborúban. Nagyobb testvérével az Sd.Kfz.