2014. 11. 27. 09:02

Egymás torkának estek a szocialisták

Elismerte Steiner Pál, az MSZP V. kerületi elnöke, hogy az ő véleményét is tükrözi a szerdán megjelent a párt szövetségesi politikáját és fővárosi vezetését élesen bíráló elemzés – írja az mno.hu.

Trippon Norbert, a fővárosi MSZP alelnöke szerint ugyanakkor a belvárosi szervezet nem a sikerességéről híres, ehhez mérten kellene kritikát is megfogalmazniuk. Tóbiás József pártelnök pedig nem a sajtóban vitázna.

Az mno.hu megkeresésére Steiner Pál elismerte, hogy az általa vezetett szervezet készítette az MSZP idei teljesítményét élesen bíráló, Abszurd dráma három felvonásban című tanulmányt.

A szocialisták V. kerületi szervezetét vezető politikus a lap megkeresésére azt mondta: véleményét – amely súlyos kritikákat fogalmaz meg például a fővárosi vezetéssel szemben – továbbra is fenntartja. Azt ugyanakkor leszögezte, hogy a dokumentum az MSZP december 13-án esedékes, az idei választásokat elemző pártértekezletére készült, így arról nem a sajtóban kíván vitát folytatni.

Trippon Norbert, az MSZP fővárosi alelnöke szerint ugyanakkor belvárosi szervezetük nem a sikerességéről híres, ennek fényében kellene kritikát is megfogalmazniuk. Nehezményezte, hogy Steiner Pál ha inkább a kerület ügyeivel foglakozott volna, akkor bizonyára nagyobb eséllyel lehetett volna belőle polgármesterjelölt. Trippon szerint az elemzésük mindössze figyelemelterelési kísérlet azután, hogy múlt vasárnap az újpesti országgyűlési időközi választáson a szocialisták győzelmet arattak.

Tóbiás József október közepén kérte párttársaitól, értékeljék az idei három választási kudarcot. Ám azt nem tartja szerencsésnek, hogy a médiában folytassák le a vitát, hiszen december 6-án választmányi ülés, míg 13-án országos pártértekezlet lesz.

Az mno.hu szerdán számolt be arról, hogy az MSZP V. kerületi szervezete élesen kritizálta a párt idei teljesítményét, szövetségi politikáját és fővárosi vezetését. Véleményük szerint megkésett volt az összefogás, és a valódi célokat háttérbe szorították a személyes ambíciók. Abszurdnak tartják a listaállítást is, aminek következtében – szerintük – „ma a párt negyedvonalbeli politikusai” ülnek az Országgyűlésben. Nem úszta meg a kritikákat az MSZP budapesti elnöke Kunhalmi Ágnes sem. Úgy látják, hogy a pártok közötti egyeztetéseken a budapesti MSZP-vezetés „teljesen alárendelt szerepet játszott, arctalan és súlytalan” volt.

Visszaszivárgó SZDSZ-esek

Steinerék ne hagyták szó nélkül az V. kerületi jelöltállítást sem. Hiányolták a központi arculatot és nehezményezték továbbá azt is, hogy magukra hagyták őket. Kemény kritikával illették a szövetséges jelölteket is: az együttes és DK-s önkormányzati képviselőjelöltek zöme szerintük alkalmatlan volt, ráadásul „az Együtt által indított négy jelöltből kettő fiktív volt, csak a nevüket adták, de a kampányban – még az ajánlásgyűjtésben sem – vettek részt”. Az MSZP aktivistáit pedig – mint írták – „sokkolta” az a tény, hogy az önmagukat korszakváltó jelölteknek nevező együttes és DK-s jelöltek között három korábban SZDSZ-es politikus is volt.

mno.hu nyomán – alfahir.hu