Egyre borzalmasabb a magyar adórendszer

Az Adótanácsadók Egyesülete szerint a magyar adórendszer a rendszerváltozás óta egyre bonyolultabbá, ezért kevésbé hatékonnyá vált, a jogszabályi környezet rendkívül gyorsan, időnként átgondolatlanul változik.

Az egyesület vezetői erről csütörtökön, a szervezet negyedszázados fennállása alkalmából szervezett konferencia keretében rendezett sajtótájékoztatón beszéltek.

Vadász Iván, az egyesület szakmai alelnöke elmondta: a feketegazdaság aránya - a nyereséget terhelő adók fokozatos csökkenése ellenére is - kormányciklusoktól függetlenül lényegében változatlan, az adóelkerülés beépült a gazdaságba, és az áfaveszteség mértéke az utóbbi években sem csökkent. Az árnyékgazdaság elnyeli a bruttó nemzeti termék 20-25 százalékát.

Siklós Márta általános alelnök szerint a magyar adórendszer egyre bonyolultabb, így egyre nagyobb adminisztrációs teher hárult a vállalkozásokra és a szakemberekre is. Ma 60 féle különböző adó, járulék címen szed az állam bevételt, de a költségvetési bevételek nagyobb része még mindig csak néhány fő adónemből származik, ami részben megkérdőjelezi a bonyolult rendszer indokoltságát.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss