2014. 04. 02. 20:08

Egyre durvábban űznek gúnyt a nemzeti jelképeinkből

Megnyílt a már címében is provokáló Van képünk hozzá "művészeti" kiállítás a budapesti Corvin áruházban található MÜSZIben, amely olyan "művészek" értéktelen kacatjainak ad helyet, akik amiatt siránkoznak, hogy "politikai támadások és fals ideológiai értelmezések céltáblái lettek".

Mint a kiállítók írják, "szélsőjobboldali fizikai fenyegetések veszélyeztetik" őket, de ők azért nem félnek, provokálnak tovább, egyre durvábban. Mint ismeretes, Koby (aki a Szent Koronát meggyalázó pólóival szerzett olcsó népszerűséget) is kiállítást szervezett nemrég, amelyre aztán a HVIM tagjai őszinte érdeklődéssel vezérelve el is mentek, ám a símaszk mögé bújó percemberke nem mert eléjük állni, és megvédeni álláspontját.

Mindkét kiállítás ékes bizonyítéka két égető problémának. Az egyik az, hogy hiába a jogalkotói szándék a Szent Korona mint nemzeti jelkép kiemelt védelme érdekében, a rendőrség és az ügyészség karöltve asszisztál a gyalázathoz, a fősodratú média és felelős civil és politikai erők mélyen hallgatnak. A másik pedig, hogy vannak, akik tényleg elhiszik magukról, hogy valódi művészek, esetleg igazi lázadók, akik valami értékeset teremtenek meg, és valami nagyon fontos dologra hívják fel a figyelmet. Valójában azonban nem művészek, mert művészeti alkotásuk köszönő viszonyban sincs a bármely művészeti ágban jelentőset alkotó klasszikusok esszenciális lényegéhez, az emberi és isteni közti kapocs fölfedezéséhez ("benned a létra"). És nem is lázadók, mert a világ egyre inkább az értékmentesség, elvtelenség, a materiális emberkép irányába halad, amely áramlatra ők tökéletesen ráfekszenek, miközben valódi lázadókként ezzel szemben az aranykor ideáját kellene képviselniük.

A Kettős Mérce blog képválogatást közölt a silány alkotásokról, most ebből szemezgetünk:alfahir.hu