2016. 03. 17. 18:40
MTI

Egyre több kiskorú és nő szegődik terroristának Nagy-Britanniában

A rendőrség rekord számú kiskorút tartóztatott le Nagy-Britanniában terrorista vétségek miatt tavaly, ugyanakkor az őrizetbe vett nők száma is magas volt.

Míg összességében a terrorizmushoz köthető vádakkal letartóztatottak száma visszaesést mutat, addig tavaly 16 tizennyolc évesnél fiatalabb gyereket tartóztattak le ilyen vádakkal, ami a valaha mért legmagasabb szám

- derül ki a brit belügyminisztérium adataiból. 2014-ben a terrorista vétségek miatt letartóztatott kiskorúak száma csak 10 volt.

Ugyanakkor 45 nőt vettek őrizetbe a brit hatóságok terrorista bűncselekmények gyanúja miatt, ami 15 százalékos növekedést mutat a megelőző évhez képest, ami illeszkedik a nemrég megindult felfelé ívelő trendbe.

Összességében 280 terrorizmushoz köthető letartóztatásra került sor tavaly, ami 3 százalékos csökkenést jelent a 2014-ben regisztrált 289-hez képest. Ugyanakkor az összesített adatokon belül a nemzetközi terrorizmushoz köthető letartóztatások számaránya három százalékkal növekedett.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese  március elején arra figyelmeztetett, hogy nagyszabású támadásra készülhet az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet "a nyugati életforma ellen", és ennek helyszíne Nagy-Britannia is lehet.  Rowley újságíróknak tartott háttértájékoztatóján közölte: az elhárító szolgálatok által összegyűjtött adatok arra vallanak, hogy az Iszlám Állam az eddigieknél is nagyobb támadásokat készíthet elő világszerte.