2016. 12. 29. 16:02
MTI

Együtt támadtak az oroszok, a szír felkelők és a törökök az Iszlám Államra

Orosz gépek légicsapásokat mértek a török hadsereg és szíriai felkelő szövetségesei által ostromlott, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kezén lévő észak-szíriai Báb városára – jelentette csütörtökön a Dogan török hírügynökség.

A török erőfeszítések támogatására első ízben végrehajtott orosz légicsapásokra szerdán került sor, egy nappal az előtt, hogy bejelentették a csütörtök éjféltől hatályba lépő szíriai általános tűzszünetet, amelynek alapját Ankara és Moszkva közötti tárgyalások adják.

Ankara augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítson az Eufrátesz folyó nyugati oldalán egy ötezer négyzetkilométeres területet az Iszlám Államtól és az ugyancsak terrorszervezetnek tekintett észak-szíriai kurd fegyveres erőktől, a Népvédelmi Egységektől (YPG).

Az Ankara által támogatott Szabad Szíria Hadsereg (SZSZH) nevű, szíriai ellenzéki ernyőszervezet eddig mintegy 1900 négyzetkilométert vont ellenőrzése alá, és immár több mint egy hónapja ostrom alatt tartja az IÁ második legfontosabb szíriai fészkét, Báb városát.

A szerda reggeli órákban újabb kommandósok, lánctalpasok és páncélautók érkeztek a Szíriával határos török Kilis tartomány Elbeyli körzetéből Báb térségébe.

Megfigyelők szerint a földrajzilag stratégiai elhelyezkedésű várost azért akarja Ankara bevenni, hogy ne kerüljön a török kormány által terrorista szervezetnek minősített kurd fegyveres erők kezébe, mert így a kurdok összekapcsolhatnák a török határ mentén húzódó észak-szíriai területeiket.