Elárasztják a cseh turisták Magyarországot

Megugrott tavaly a csehek érdeklődése Magyarország iránt. Míg 2013-ban mintegy 90 ezer cseh állampolgár töltötte szabadságát Magyarországon, addig tavaly már 166 ezer, ami 83,94 százalékos növekedés - derült ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában nyilvánosságra hozott kimutatásából.

Magyarország a csehek által leginkább látogatott országok között tavaly a kilencedik helyre került, megelőzve például Franciaországot is.

A statisztikából továbbá kiderül, hogy a csehek tavaly kevesebbet utaztak külföldre, míg a hazai turizmus iránti érdeklődés emelkedett. Szakértők úgy vélik, hogy emögött elsősorban a jegybanki beavatkozás következtében meggyengült cseh korona áll, amely megdrágította a külföldi utakat. Ezt a véleményt osztja az utazási irodák csehországi szövetsége is.

Turisztikai célból tavaly a csehek 4,06 milliónyi alkalommal utaztak külföldre, ami három százalékkal kevesebb, mint 2013-ban. A hazai üdülések száma nyolc százalékkal 7,7 millióra emelkedett tavaly. Az összes üdülés száma éves szinten négy százalékkal nőtt. 

A külföldi célországok között tavaly leginkább Magyarország iránt nőtt meg az érdeklődés. Ebből a szempontból a második helyen Egyiptom áll, ahová 52 százalékkal utaztak tavaly többen. Míg 2013-ban 122 ezer cseh töltötte szabadságát Egyiptomban, tavaly már 185 ezer.

A csehek legkedvesebb idegenforgalmi célországa tavaly is Horvátország volt, ahová 785 ezren utaztak, ami 1,51 százalékkal kevesebb, mint 2013-ban, amikor az odautazó csehek száma 797 ezer volt. A második helyen Olaszország áll, amely ötszázalékos növekedést mutatott ki. Az odalátogató csehek száma éves szinten 526 ezerről 553 ezerre emelkedett.

A harmadik legkeresettebb ország a szomszédos Szlovákia, amelyet tavaly 480 ezren kerestek fel, a 2013-as  496 ezerrel szemben, ami 3,38 százalékos csökkenést jelent. A negyedik és az ötödik helyen Ausztria és Görögország áll, 306 ezer, illetve 291 ezer cseh turistával. Éves szinten mindkét ország iránti érdeklődés csökkent: 9,76 illetve 13,97 százalékkal.

A hatodik helyen Egyiptom, a hetediken pedig Spanyolország található. Spanyolországban tavaly 174 ezer cseh töltötte szabadságát, 5,58 százalékkal kevesebb, mint 2013-ban. Tavaly nagyon visszaesett a csehek érdeklődése Törökország és Franciaország iránt, 38,89, illetve 22,28 százalékkal. Törökország a nyolcadik, Franciaország pedig a tizedik legkeresettebb külföldi célország volt a csehek körében.

Forrás
MTI