2014. 08. 04. 15:17

Eldurvult a Jobbik és a KMKSZ viszonya

sMiközben tovább folyik a kárpátaljai magyarok kényszersorozása a polgárháborúba süllyedt Ukrajnában, a magyar kormány ölbe tett kézzel szemlélődik és érdeklődik. A Fidesz kárpátaljai fiókszervezetévé süllyedt Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ahelyett, hogy a magyar kormány fellépését sürgetné, pótcselekvésként a Jobbikot vádolja szélsőségességgel, hangulatkeltéssel és a magyarság érdekei elleni tevékenységgel. Szávay István, a nemzeti radikális párt alelnöke a két szervezet kapcsolatának ellenségessé válásáról számolt be mai Facebook-bejegyzésében.

„Miután hetek óta senki nem akarja vagy nem képes ennek a nőnek a rágalom- és hazugsághadjáratát leállítani – sőt úgy néz ki, még bátorítást és felületet is kap a gyűlölködő tevékenységéhez –, kénytelen vagyok megállapítani, hogy a Jobbik és a KMKSZ között ellenségessé vált a viszony” – ezt Szávay István, a párt alelnöke jelentette be hétfő délelőtti Facebook bejegyzésében.

Az ügy előzménye, hogy Darcsi Karolina – aki magát ugyan politológusnak tünteti fel, emellett azonban a KMKSZ kommunikációs titkára is – pénteken Szélsőségeknek nincs helye Kárpátalján! c. cikkében többek között azzal vádolta a Jobbikot, hogy  a magyarellenes ukrán párttal, a Szvobodával összejátszva igyekszik destabilizálni a régiót és pánikot kelteni a kárpátaljai magyarok között.

Szávay és Darcsi között személyeskedésig fajuló kommentháború bontakozott ki, amelyről portálunk is beszámolt, a hétvégén pedig a Magyar Távirati Iroda is felkapta a hírt. Szávay István mai Facebook-bejegyzése alapján végleg megszakadhat a két szervezet közti, már korábban is minimálisra csökkent párbeszéd, bár a kárpátaljai alakulat vezetőségéből hivatalosan továbbra sem nyilatkozott senki.

A Jobbik és a Szvoboda állítólagos együttműködése egyébként visszatérő téma a KMKSZ sajtójában. A Fidesz kárpátaljai szövetségesét nem zavarja, hogy a Jobbik már három éve tételesen cáfolta, hogy bármilyen formában együttműködne az ukrán szélsőségesekkel, sőt a kizárásukat is elérte az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségéből, és ennek okairól pont Szávay István nyilatkozott több médiumnak is.

alfahir.hu