2015. 11. 11. 20:35
MTI

Életben lehetnek az elrabolt szerb diplomaták

Nagy bizonyossággal állítható, hogy a líbiai szerb nagykövetség vasárnap elrabolt két munkatársa életben van - jelentette ki szerdán Aleksandar Vucic szerb kormányfő Belgrádban a szerbiai közszolgálati televízió tudósítása szerint.
 
A miniszterelnök hozzátette, hogy kormánya megkezdte a tárgyalásokat az eset "különböző szereplőivel". Elmondta, hogy a szerb biztonsági és tájékoztatási szervek, valamint a külügyminisztérium több munkatársa is elutazott Líbiába, hogy a helyszínről kövesse az ügy alakulását. Aleksandar Vucic nem közölt több részletet.
 
A líbiai szerb nagykövetség sajtófelelősét és sofőrét vasárnap délelőtt rabolták el, amikor Tunézia felé tartottak. A három járműből álló konvoj egyik autójában a nagykövet és a családja, a másikban a sajtófelelős ült. Néhány lövés is eldördült, és egy líbiai kísérő megsérült. A nagykövet sértetlenül vészelte át az incidenst.
 
"A támadók megrendeztek egy koccanásos balesetet, és amikor a sofőr kiszállt, hogy megnézze, mi történt, berángatták egy kocsiba " - ismertette a részleteket Oliver Potezica, Szerbia líbiai nagykövete, aki úgy véli, a támadásnak nincsenek politikai okai.
 
Az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya és két parlamentje van: az egyik, a nemzetközi közösség által elismert kormány és parlament a kelet-líbiai Tobrukban, a másik, el nem ismert pedig a fővárosban, Tripoliban székel, és az ország különböző részei más-más fennhatóság alá tartoznak.