2014. 11. 29. 19:04

Elhunyt a magyar oligarchatársadalom doyenje

82 éves korában elhunyt Kapolyi László volt ipari miniszter és MSZP-s képviselő, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt egykori elnöke, értesült az Index. Kapolyi László hosszan tartó súlyos betegség után halt meg - írja az Index.

Kapolyi 1932-ben született Újpesten. Dolgozott a Tatabányai Szénbányáknál. 1968-ban lépett be az MSZMP-be, mert hitt az akkor bevezetett reformokban. Bekerült a Nehézipari Minisztériumba, 1983 és 1987 között ő volt a miniszter, bekerült az MSZMP Központi Bizottságába is.

1989-ben megalapította a System Consulting Kft-t, amelynek először ügyvezető igazgatója volt, majd miután részvénytársaság lett belőle, igazgatótanácsi elnök lett. A cég az orosz államadósság lebontásán nagy bevételre tett szert: Oroszországban vett szenet vett, abból Ukrajnában termelt energiát, majd azt Magyarországnak adta el.

1994-től 2012-ig a Magyarországi Szolciáldemokrata Párt elnöke volt, 2002-től 2010-ig pedig az MSZP frakciójának tagjaként országgyűlési képviselőként is tevékenykedett.

A Nemzeti Nyomozóiroda bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt javasol vádemelést 2012-ben hét gyanúsított, köztük Kapolyi ellen. A vád szerint egy indokolatlanul drága ingatlanvásárlással, emellett felesleges tanácsadói szerződésekkel, valamint fedezet nélküli kölcsönökkel 2006 és 2008 között milliárdokkal károsították meg a Magyar Villamos Műveket: a pénz az MVM-től egy Kapolyi-cég közbeiktatásával egy offshore hátterű vállalkozáshoz került.

Kapolyit az átlátszó.hu oligarchahatározója a magyar oligarchatársadalom doyenjének nevezi.

Index nyomán alfahir.hu