Elhunyt az újraélesztés egyik atyja

Nyolcvanhét éves korában elhunyt James Jude amerikai sebész, aki egyike volt a kardiopulmonális reszuszcitáció (CPR) néven ismert újraélesztési technika kifejlesztőinek.

A sebész fia, Peter Jude elmondása szerint édesapja kedd reggel hunyt el hosszú betegség után. Mint fogalmazott, James Jude mindig is segíteni szeretett volna az embereknek, az újraélesztés pedig számtalan életet mentett meg.

Az 1950-es évek végén a sebész két villamosmérnökkel, William Kouwenhovennel és Guy Knickerbockerrel közösen kutatva jutott el 1960-ra a mellkasi kompresszió technikájának kialakításához. Később felfedezésüket kombinálták a mások által kifejlesztett mesterséges lélegeztetéssel, létrehozva a ma széles körben ismert és alkalmazott újraélesztési technikát.

A Minnesota államból származó James Jude 1964-ben költözött Floridába, majd sebészprofesszorként, valamint a mellkasi és kardiovaszkuláris sebészet vezetőjeként dolgozott a Miami Egyetem orvostudományi karán és a Jackson Memorial Korházban, emellett pedig magánpraxist is fenntartott 1971 és 2000 között.

Forrás
MTI
Elsősorban a helyiek hangja szeretne lenni az Országgyűlésben a Dunaújváros és térsége időközi választásán bizalmat kapott Kálló Gergely. A Jobbik-frakció új tagja „vasakarattal” kíván küzdeni a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért, de szívügyében, az ifjúságpolitikában is fel fog szólalni.