2014. 12. 23. 07:39

Elindult a kiberháború

Az amerikai ENSZ-nagykövet elutasította hétfőn Észak-Koreának azt a szerinte "képtelen" követelését, hogy a két ország közösen vizsgálja ki a Sony Pictures filmstúdió elleni novemberi hackertámadást, amelynek elkövetésével Washington éppen a phenjani rezsimet vádolja.

Washingtoni és szöuli források közben egy Észak-Korea elleni súlyos kibertámadásról számoltak be. "Pontosan ezt a viselkedést vártuk egy olyan rezsimtől, amely "kíméletlen ellenlépésekkel" fenyegette meg az Egyesült Államokat egy hollywoodi vígjáték miatt, és emberek tízezreit tartja szívszaggató gulágokban a legcsekélyebb lelkiismeret-furdalás nélkül" - jelentette ki Samantha Power a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT), amely előzőleg napirendre tűzte az észak-koreai helyzet megvitatását.

A BT-nek meg kell fontolnia a vizsgálóbizottság (az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa testületének) ajánlását, amely szerint az észak-koreai helyzetet a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell utalni, és megfelelő lépéseket kell tenni a felelősségre vonás érdekében - tette hozzá Power. Az amerikai nagykövet részletesen kitért az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vizsgálóbizottsága által februárban közétett jelentésre, amely arra a megállapításra jutott, hogy a phenjani rezsim gyilkosságokat, emberrablásokat és kínzásokat hajt végre, éhezteti az ország lakosságát, és mintegy 120 ezer embert tart munkatáborokban, embertelen körülmények között. De azért a CIA kínzásait sem kellene elfelejteni.

A Sony Pictures elleni súlyos hackertámadásra utalva - amelyet az amerikai cég phenjani vezetésből gúnyt űző The Interview című filmvígjátéka váltott ki - Samantha Power úgy fogalmazott: "az észak-koreai rezsim nem elégszik meg azzal, hogy saját állampolgárait megfosztja a szólás szabadságától, és úgy tűnik, elszánta magát arra, hogy a mi nemzetünket is megakadályozza ennek az alapvető szabadságjognak a gyakorlásában".

Válaszcsapás?

Közben egy amerikai számítógépes szakértő arról számolt be, hogy Észak-Korea internetkimaradásokkal küzd a hét vége óta, és az ország internetelérése hétfőn gyakorlatilag "teljesen leállt". Doug Madory, a New Hampshire-i DynResearch cég internetelemzési igazgatója elmondta, hogy a problémák még a hét végén kezdődtek és fokozatosan egyre súlyosabbá váltak, egészen addig, amíg Észak-Korea internetelérése "teljesen összeomlott".

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium hétfőn nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a történtekért az Egyesült Államok-e a felelős.

Barack Obama elnök pénteken válaszlépéseket helyezett kilátásba a Sony Pictures amerikai filmforgalmazó céget sújtó november végi hackertámadás miatt, amelynek elkövetésével Washington Észak-Koreát vádolja. Egyúttal jelezte, hogy Japán, Kína, Dél-Korea és Oroszország együttműködését fogja kérni a hasonló támadások megakadályozására.

"Jól tudják, hogy nem fogunk nyilvánosan kitárgyalni műveleti részleteket a lehetséges válaszlépésekről (...), csak annyit mondhatok, hogy megadjuk a magunk válaszait, amelyek közül egyesek láthatóak lesznek, mások esetleg nem" - mondta Marie Harf külügyminisztériumi szóvivő.

Szöuli jelentések szerint kedd hajnalra helyreállt az észak-koreai internetszolgáltatások egy korlátozott része, köztük újra elérhetővé vált a hivatalos KCNA hírügynökség és a Rodong Szinmun című központi lap portálja.

Észak-Korea a világ egyik legelzártabb országa, keveseknek van számítógép-hozzáférésük, s akiknek van, azok is jellemzően csak a hazai intranet hálózatot érik el. Bár az országnak van szélessávú internetkapcsolata a külvilággal, a lakosságnak csak egy szűk rétege éri el a világhálót.

MTI nyomán - alfahir.hu