Elkezdte bombázni a türkmén lázadókat az orosz légierő

Nagyszabású bombázásokba kezdett az orosz légierő a türkmén felkelők és más fegyveres csoportok által uralt területeken a szíriai Latakia tartományban - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet szerdán.

Oroszország eddig legalább tizenkét légicsapást mért Latakia tartomány északi területeire, miközben a szíriai kormányhoz hű erők összecsaptak a türkmén felkelőkkel és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Fronttal a Dzsabal Akrad (Kurdok hegye) és Dzsabal Turkmán (Türkmén-hegység) nevű térségekben - közölte a szíriai emigráns szervezet.
   
A türkmén fegyveresek egyik parancsnoka közölte, a területet a Földközi-tengeren állomásozó orosz hadihajókról kilőtt rakéták lövik, tüzérségi támadás is éri.
   
Hasszán Hadzs Ali, a Liva Szukor al-Dzsabal nevű, korábbi értesülések szerint amerikai és szaúdi kiképzésben részesült ellenzéki csoport vezetője közölte, heves harcok folynak a térségben, a szíriai kormányerőket orosz gépek támogatják.
   
A török légierő kedden lelőtt egy orosz vadászbombázót, amely a török vezérkar állítása szerint megsértette Törökország légterét, ez utóbbit Moszkva tagadja. A katonai repülőgép a Türkmén-hegységben zuhant le, mindkét pilótának sikerült katapultálnia.
   
Az incidens bekövetkezte után számos felvétel jelent meg a világhálón, amelyen feltehetően az egyik pilóta holtteste és a körülötte ujjongó fegyveresek láthatóak. A türkmén fegyveresek parancsnokhelyettese közölte, mindkét pilótát még a levegőben lelőtték. Szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter viszont arról számolt be, hogy megérkezett a latakiai Hmejmim orosz légi támaszpontra a lelőtt gép legénységének életben maradt tagja, akit orosz és szíriai katonák mentettek meg.
   
Egy török katonai forrás közölte, a szíriai határ mentén készültségbe helyezték a török hadsereg egységeit, miután a bombázások megkezdődtek.

Forrás
MTI nyomán