2014. 03. 21. 18:06

Elrettentő büntetést a Szent Korona gyalázóinak!

Hiába a nemzeti jelképek védelméről szóló, a Szent Koronával is kibővített törvény, nevetséges kifogással nem indít eljárást az ügyészség, nem nyomoz a rendőrség. Pedig kellene.

Mint ismeretes, az új Btk. 334. paragrafusa a nemzeti jelképek védelméről tavaly július elsejétől jobbikos módosító indítványnak köszönhetően kibővült a Szent Koronával is. Így akkortól kezdve a törvény kiemelt védelem alá helyezi nemcsak Magyarország himnuszát, zászlaját és címerét, hanem a Szent Koronát is, tehát aki nagy nyilvánosság előtt ezekre sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve ezeket más módon meggyalázza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Két hónappal ezelőtt sokakat felháborítottak egy magyar divattervező pólói, amelyeken nemzeti és keresztény jelképek sértő módon voltak ábrázolva. Különösen kiverte a biztosítékot az a darab, amely a Szent Koronát félrecsapva, párducmintás shilddel ábrázolja a hipszternek beállított Kossuth fején. Akkor hathatós nyomásra a kollekciót forgalmazó üzletlánc bevonta a kínálatából a Dorko márkanév alatt futó pólókat, és ezzel egyidőben bocsánatot is kért.

Természetesen, ha már törvénybe foglalt a Szent Korona kiemelt védelme, sokan nem hagyták annyiban, és feljelentést tettek a divattervező ellen. Először az alfahir.hu megkeresésére válaszolta azt az ORFK, nagy megrökönyödésre, hogy "a pólón látható kép nem értékelhető a Szent Korona meggyalázásaként, ezért – tényállási elem hiányában – a tárgyban büntetőeljárás nem indítható", majd a a II. és III. kerületi ügyészség utasította el Szilágyi György jobbikos képviselő feljelentését, mondván, a kollekció nem gyalázza meg a koronát, "a törvény csakis az eredeti, Országházban őrzött Szent Koronára vonatkozik".

Megkérdeztük dr. Gaudi-Nagy Tamást, aki elmondta, hogy mélységesen felháborítja az eset, mert mint fogalmazott, a jogalkotói értelmezésnek fontos szerepe van a jogalkalmazás során, és mint a Szent Koronát kiemelt védelem alá helyező módosító indítvány egyik kezdeményezője (Gyüre Csaba mellett), teljes mértékben az ügyészséggel ellentétesen látja a helyzetet. Az ügyészség határozata nem helytálló a kérdésben, mert minden más védett nemzeti jelkép esetében is nem arról van szó, hogy van egy abszolút ábrázolás, amit valahol őriznek, és ha a gyalázkodás azt a konkrét ábrázolást nem érinti, akkor nem valósít meg bűncselekményt. Ugyanígy a Szent Koronával kapcsolatban sem arról van szó, hogy csak akkor bűncselekmény a cselekedet, ha valaki besétál az Országház kupolatermébe és az éber koronaőrök figyelmét elterelve az eredeti Szent Koronát a fejére teszi, így gyalázva azt meg - magyarázta Gaudi. Kiemelte, egyértelműen az ábrázolásról szól a törvény vonatkozó paragrafusa, amely szerint akkor is megvalósít valaki bűncselekményt, ha egy ábrázolásban rossz színben, összefüggésben, sértően vagy lealacsonyítóan mutatja be a nemzettudatot, összetartozást, a magyarság múltját jelképező nemzeti jelképeinket.

A nemzeti jogvédő hozzátette, véleménye szerint szintén büntethető lenne a bécsi magyar nagykövetségen történt gyalázatos produkció is a Szent Koronával, amely kapcsán ugyan Nagy László ügyvéddel közösen tettek feljelentést, viszont a mai napig nem érkezett még meg a határozat. Gaudi leszögezte, véleménye szerint elrettentő büntetéseket kellene alkalmazni a Szent Korona és más nemzeti jelképek megsértői ellen, főleg olyan esetben, amikor már nem a véleménynyilvánítás szabadságával él valaki, hanem egyértelműen a provokáció és a magyar emberek felbosszantása vezérli. Végül megjegyezte: ha valaki például egy ismert izraeli történelmi személyiséget, egy menórát és egy dávidcsillagot ábrázolna hasonló módon, annak ellenére, hogy az utóbbiakat külön törvény nem védi, a teljes belföldi és nemzetközi sajtó fel lenne háborodva, míg a magyar jelképek maggyalázása csak korlátozott visszhangot váltott ki, és még az érintett divattervezőt sem rettentette el attól, hogy kiállítást tartson a felháborító kollekcióból. Bízom benne, hogy lesznek olyanok, akik az ellenállás jogát erre a helyzetre is megfelelő módon fogják alkalmazni - tette hozzá Gaudi-Nagy Tamás.

alfahir.hu