2012. 07. 25. 14:11

Eltüntek, akiket továbbra is keresnek

keresA Facebookon naponta találkozhatunk eltűnt személyek fotóival, melyeket kétségbeesett családtagok, illetve barátok indítanak útjára az interneten abban a reményben, hogy valaki talán felismeri őket és információt adhat hollétükkel kapcsolatban.

A közösségi hálónak köszönhetően Bándy Kata neve már akkor országosan ismertté vált, mielőtt fény derült volna borzalmas tragédiájára. Ezrek csatlakoztak a keresésére létrehozott Facebook-csoportokhoz, illetve több országos sajtóorgánum is beszámolt az eltűnéséről. Bándy Kata neve azóta szimbólum, a borzalmas gyilkosság pedig - amelynek áldozatává vált - egészen biztos, hogy még évek, évtizedek múlva is beszédtéma lesz. Szociálpszichológiai szempontból is érdekes lehet a Bándy-ügy vizsgálata, hiszen amellett, hogy a gyilkosság következményeként komoly morális és erkölcsi kérdések kerültek felszínre a társadalomban, már az eltűnésre adott társadalmi reakció is egyedivé tette a fiatal 25 éves pécsi lány esetét. Miért pont Bándy Kata eltűnése, miért pont Bándy Kata meggyilkolása váltott ki ekkora érdeklődést és felháborodást a társadalomban – tették fel többen is a kérdést a közösségi hálón és az internetes fórumokon. Nem azért mert az ügy nem érdemelt figyelmet, hanem mert a legtöbb hasonló eset, eltűnés, vagy gyilkosság – eltekintve néhány szimbolikus esettől - nem képes arra, hogy ilyen heves és hosszan tartó reakciót váltson ki a társadalomból. Ennek a cikknek nem célja, hogy válaszokat keressen. Érthető azonban, hogy ha más ügyek esetében is megfogalmazódik a gyermekeiket, rokonaikat elvesztő hozzátartozókban a nagyobb figyelem iránti jogos igény. A rendőrség – még ha ezt hivatalosan tagadta is - , illetve a sajtó, a kezdetektől fogva kiemelt ügyként kezelte Bándy Kata eltűnésének és meggyilkolásának felderítését. A legtöbb eltűnés azonban – mert sajnos bőven akad – nem éri el az emberek többségének, de még olykor a rendőrségnek sem az ingerküszöbét.

Eltűnések a Hajógyári-szigeten

Az éjszakai élet császáraként is emlegetett V. László júniusi őrizetbe vétele (az ügyről itt olvashat többet) után, ismét előkerültek azoknak a fiataloknak az ügyei, akik a vállalkozó, Hajógyári-szigeten található mulatói közelében tűntek el.

strehoAz Origó internetes hírportál korábban beszámolt két tizenéves középiskolás futballista ügyéről, akik mindketten szórakozni indultak a Hajógyári-szigetre, de nem tértek haza többé, egyiküket később holtan találták meg.

2006. február 12-én Strehó Gergő a barátaival indult szórakozni a szigeten található egyik diszkóba, ám egy zártkörű rendezvény miatt várniuk kellett volna és a fiú inkább visszaindult az iskolai kollégiumba, de útközben eltűnt. A szülők - ahogy Bándy Kata esetében is – honlapot készítettek az interneten. Átfésülték a szigetet és környékét, illetve plakátokat tűztek ki az eltűnt fiú fényképével. Gergő eltűnésével kapcsolatban a következő olvasható a keresésére indított honlapon: „Villamossal mentek a Mogyoródi úti kollégiumtól az Árpád híd budai hídfőjéig. Közben iszogattak és telefonon próbáltak több ismerőst is a szigetre hívni. Az Árpád hídtól taxival érkeztek a közeli Stúdió nevű szórakozóhelyhez. Várakozniuk kellet, mert csak egy zártkörű rendezvény után lehetett bemenni. Közben - János elmondása szerint – Gergő megunta a várakozást és úgy döntött, hogy visszamegy a kollégiumba. Ezen kicsit összevitatkoztak. Végül együtt indultak vissza. Az Árpád híd feljárójánál János rövid időre megállt, hogy könnyítsen magán, később már hiába indult Gergő után, sehol nem találta. Ez volt kb. 11 óra 20 perckor, és ettől a perctől kezdve nem tudunk Gergőről semmit.”

Strehó Gergely édesapja az Origónak az nyilatkozta, hogy az eltűnést hiába próbálták nyomozati üggyé nyilváníttatni, nem sikerült ezt elérniük. - A közigazgatási eljárás viszont édeskevés ahhoz, hogy egy eltűnt embert megtaláljanak, hacsak nem sétál be magától a rendőrségre, hogy meglett - mondta az apa. A szülők szerették volna elérni, hogy megvizsgálják a térfigyelő kamerák felvételeit, de a rendőrség akkori nyilatkozatai szerint nem volt olyan adat, ami arra utalt volna, hogy a fiú bűncselekmény áldozata lett.

A másik eltűnt fiú is focista volt. Ő 2006 június 3-án tűnt el, de később megtalálták a holttestét a Dunában. A boncolási jegyzőkönyv nem zárta ki a halálokok közül az idegenkezűséget, de a rendőrség nem indított nyomozást az ügyben, amit a család sosem fogadott el.

Az m1 Este című műsorában Fülöp Valter, a Budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, V. László őrizetbevétele után azt mondta: "Az a felelős rendőri magatartás, ha azokat az eltűnési ügyeket, amelyek a Hajógyári-szigethez köthetők, a szervezet leporolja, azaz újravizsgálja annak érdekében, hogy ne maradjon nyitott kérdés." A magas rangú rendőrtiszt úgy fogalmazott: „A korábban közigazgatási eljárás keretében lefolytatott ügyekben korlátozottak voltak a hatóság lehetőségei, ezért azt mondjuk, hogy minden szálat újravizsgálunk, még akkor is, ha végül eredménytelen lesz a nyomozás.”

Nem értik, miért tesznek különbséget az emberek között

david2009. szeptember 11-én, szerelme búcsúbuliján, a Margitszigeten tűnt el a 18 éves Ackermann Dávid. A pénztárcáját és az iratait teljesen szárazon a Margitsziget Buda felé néző oldalán egy padon találták meg. A fiú apja, Ackermann József, a Bándy-ügy kapcsán, utalva a rendőrség nagy erőkkel folytatott nyomozására, az Új Ásznak nyilatkozva azt mondta, nem érti, miért tesznek különbséget emberek között. A férfi beszámolt a bulvárlapnak arról, hogy Dávid eltűnése másnapján a felesége bement a rendőrségre bejelenteni az eltűnést, de csak 72 óra múlva vették fel jegyzőkönyvbe. A férfi állítása szerint a rendőrség 10 napig semmit sem tett azért, hogy a fiát megtalálják. Hiába kérték azt is, hogy vizsgálják meg a margitszigeti térfigyelőkamerák felvételeit, erre csak októberben került sor, amikor azokat már törölték. Ackermannék egymillió forintot ajánlanak annak, aki bármilyen információval tud szolgálni az esetről.

A pedagógus elindult otthonról, de a mai napig nem találják

Rottenbillerné Zakariás Edina 2012. június 13-án 10 óra körüli időben ismeretlen helyre távozott, azóta nem hallott róla senki sem. A család információi szerint legutoljára a siklósi Vértanúk utcában látták gyalogolni a József utcai kereszteződés felé. A barikad.hu felvette a fiával a kapcsolatot, aki csak annyit tudott mondani, hogy bár a rendőrség keresi, de sajnos továbbra sem tudnak semmit sem az édesanyjáról.

pedagogus

Aki bárhol látja, az jelezze a következő telefonszámok egyikén: +36-30-356-60-35, vagy +36-30-356-60-38

A rendőrségi személyleírás szerint: kb. 170 cm magas, közepes testalkatú, rövid sötét hajú, zöldes színű a szeme. Távozásakor két kisméretű, arany karika fülbevaló volt a füleiben.

Ruházata: fekete színű, hosszúszárú farmernadrág, fekete, lapos talpú sportcipő, vajszínű, sötétebb narancssárga-barna csíkos, hosszú ujjú galléros ing, egy pántos kézitáska.

Máltán is eltűnt egy fiatal magyar lány

Néhány napja, július 22-én látták utoljára a Málta északi részén található Qawra városában a 18 éves Révész Ágnest. Az eltűnésről a külföldi lapok számoltak bel először a máltai rendőrség közleménye alapján. A vörös hajú, kék szemű, vékony lány március óta élt rokonainál, Máltán. Egy héten belül ő a második fiatal lány, aki eltűnt a szigeten. Jjúlius 17-én, a 17 éves orosz Polina Rahmantnak veszett nyoma, aki két nappal korábban érkezett Máltára, szüleivel.

A legfrissebb információk szerint megtalálták egy fiatal nő holttestét Máltán, a Villa Rosa közelében lévő Paceville-ben. A rendőrség még nem erősítette meg az áldozat személyazonosságát, de a holttestről azt gyanítják, hogy egyike az elmúlt napokban eltűnt két fiatal lánynak.

barikad.hu