2014. 09. 15. 12:04

Elvágná az elsős cigánygyerek a társai torkát

Betelt a pohár a szülőknél, miután elmondásuk szerint durva verekedéseknek, fojtogatásoknak vannak kitéve a gyerekeik egy pestszentimrei általános iskolában, legutóbb pedig egy elsős cigánygyerek bicskával fenyegette meg diáktársait, hogy elvágja a torkukat.

Aggódó szülők gyűltek össze a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola épülete előtt hétfőn reggel, bár a hétvégén még azt fontolgatták, hogy nem viszik iskolába a gyerekeiket, mert annyira féltik őket. Kérdéseinkre elmondták, hogy gyakran vannak durva verekedések az intézményben, de előfordul az is, hogy agresszív diákok fojtogatják a többieket. Ráadásul, mint mondták, sok esetben többen támadnak egyre, és arra is volt példa, hogy amíg az egyik gyerek veri, addig a társai lefogják az így teljesen védekezésre képtelen áldozatot.

Pénteken került az utolsó csepp a pohárba, amikor egy bukás miatt évet ismétlő elsős(!) diák bicskát vett elő, és több gyereket megfenyegetett, hogy elvágja a torkukat. Ekkor mondták azt a szülők, hogy eddig és ne tovább, és vették fontolóra azt, hogy inkább nem viszik iskolába a gyereküket. Aztán erről a tervükről hétfőre letettek, mondván az iskolakötelezettség miatt nem tehetik ezt meg, de borasztóan féltik a gyermekeiket, hiszen míg otthon meg tudják védeni őket, addig attól tartanak, hogy az iskolában nincsenek elég biztonságban.

Kérdésünkre arról nem akartak beszélni, hogy a támadók cigánygyerekek-e, csupán annyit mondtak, de azt egybehangzóan, hogy "egy ismert kisebbséghez tartoznak". Információink szerint van egy-két olyan cigány szülő is, aki szintén félti a gyermekét azon "ismert kisebbséghez tartozók" gyerekeitől, akik antiszociális, kiilleszkedett életformájukkal rossz példát mutatnak számukra, és vagy egyáltalán nem nevelik őket, vagy akár még bátorítják is őket különböző "csínytevésekre".

A néhány nappal ezelőtti esetről tudomást szerezve az iskola előtt hétfőn reggel megjelent a kerületi Jobbik elnöke, Hartaházi Miklós és polgármesterjelöltje, Makai Tibor. A jobbikosok támogatásukról biztosították a szülőket, és portálunknak elmondták, hogy további lépéseket is kívánnak tenni annak érdekében, hogy ez az áldatlan állapot megszűnjön az iskolában, és a szülők nyugodtan tudják elengedni gyermekeiket az iskolába.

Az iskola igazgatónője az első szünetben fogadta a szülőket. Szerettük volna megtudni, hogy miről beszéltek, milyen megoldásokat kínál az iskola, és az iskolavezetés mennyire látja súlyosnak a helyzetet, ezért telefonon érdeklődtünk. A "beszélgetés" Bogárné Kováts Judit igazgatónővel így zajlott:

 - Azt hallottuk, hogy aggódó szülők gyűltek össze az iskola előtt reggel, mert nagyon sok a verekedés és halálos fenyegetés is éri a diákjaikat. Mennyi ennek a valóságtartalma, mit lehet erről tudni?
 - Nincs valóságtartalma.
 - Beszéltünk több szülővel is, és mondták, hogy van például egy bukott elsős diák, aki bicskával fenyegette meg a társait és...
 - Mondom, nincs valóságtartalma! Viszonthallásra! 

alfahir.hu