Elveszíthetik a kafetériát, nyolcvanezerért kell takarítaniuk az iskolákat

Hiába alakítják át, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) további áldozatokat követel az alkalmazottaktól. Most például az derült ki, hogy egyes tankerületekben elveszítik majd a dolgozók a béren felüli juttatásukat.

A Magyar Nemzet birtokába jutottak olyan információk, amelyek arról szóltak, már volt olyan budapesti tankerület, ahol bejelentették: a dolgozók nem számíthatnak kafetériára a jövőben. S ez főleg az alacsony keresetű, jelenleg még önkormányzati dolgozók (portások, karbantartók, takarítók) esetében jön rosszul: az egyik érintett iskolában például a takarítók nettó nyolcvanezer forintot kerestek, ami mellé jól jött a havi nyolcezer forint értékű Erzsébet-utalvány. Utóbbitól viszont januártól, tehát a működtetői feladatok állami kézbe kerülésétől kénytelenek lesznek megválni, írta az mno.hu.

A lapot a Klik sajtóosztálya arról tájékoztatta, hogy az üzemeltetés átadás-átvételről szóló megállapodásokat a tankerületi központok helyi szinten kötik meg az önkormányzatokkal december 15-ig. Az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak. Miután a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról ők maguk dönthetnek költségvetésük függvényében.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a különböző tankerületekben más és más szerződéseket fognak a dolgozók elé tenni.

A Klik szerint így a megállapodások véglegesítéséig nem lehet meghatározni a jövőbeni átlagfizetések, illetve egyéb béren kívüli juttatások pontos összegét.

Hiányszakma

Ide tartozik, hogy a magyarországi munkaerőhiány az alacsonyan képzett szakmákban is komoly problémát okoz: hivatalosan mintegy 8500 betöltetlen takarítói álláshely van hazánkban. Az ilyen intézkedések után ez a szám tovább fog nőni.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss