2014. 04. 07. 15:41

"Elvisz a Jobbik Szibériába!"

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson a Fidesz erőteljesen bevetette magát – írja a kuruc.info egy olvasójuk által küldött videóra hivatkozva.

Aki a JND-958 rendszámú Toyota Yaris gépkocsit vezeti: dr. Juhász Enikő, Törökszentmiklós fideszes polgármestere. Mellette ült Rácz Béla, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Hátul látható Turba Józsefné fideszes önkormányzati képviselő. A HWU-666 rendszámú autót Rácz Árpád vezeti, aki a közmunkaprogram vezetője. A Ford Transit valószínűleg önkormányzati tulajdon – számol be a kuruc.info.

A videóba többször is Jobbik-ellenes véleményekkel próbálták befolyásolni az embereket. Az is látható, hallható, hogy a polgármester célirányosan megy a házakhoz, nem véletlenszerűen értesíti az utcabelieket. A kuruc.info feltételezése szerint a lakókkal előzetesen egyeztettek vagy regisztrálták őket.  A kisebbségi elnök többször felszólítja a közmunka vezetőjét, hogy akinek tud, szóljon. Erre a válasz az, hogy már „csúcson vagyunk, szerintem mindenki volt már”. Dr. Juhász Enikő többször elmondja, hogy a 6-osat kell behúzni. (Boldog István és a Fidesz is a 6. számú a listán.)

Aki nem tud olvasni, az bemegy két emberrel, és úgy ikszel. De ha nem, akkor ráírják a tenyerére a számot, úgy, mint négy éve! – hangzik el. Mindezért a kisebbségi elnök pedig utat, kutat és tűzifát ígér.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szerint képviselőinek települési és megyei összesített gyorsjelentései alapján valószínűsíthető, hogy az 1990-es választások óta soha annyi cigány nem vett részt választáson mint 2014. április 6-án.

Az ORÖ hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a 19 megye és a főváros tekintetében előzetes becslések szerint csaknem 300 ezer cigány vett részt a választásokon.

Előzetes becsléseik szerint "a roma szavazók közel 90 százaléka, vagyis közel 260-270 ezer fő a Fidesz-KDNP kormány munkájának folytatására voksolt". Ebben látta ugyanis a „garanciát az ORÖ és az Orbán-kormány együttműködésének folytatására”.

A választások napján, Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy Obbágy Csaba, Ózd alpolgármestere (Fidesz-KDNP) "csomagokat és pénzt osztogatott cigány szavazóknak". A párt emiatt feljelentést tett. Dúró Dóra Egyed Zsoltra, a Jobbik helyi képviselőjére hivatkozva közölte: az alpolgármestert a rendőrség igazoltatta, és eljárás alá vonják, a helyi választási bizottság megállapította a jogsértést, elmarasztalta a Fideszt, és eltiltotta a további jogsértéstől. A Fidesz persze tagadta a jogsértéseket.

A szóvivő ismertette: további négy településen, Gyöngyösön, Szolnokon, Baktalórántházán és Szarvason sérthettek még választási eljárási törvényt. Gyöngyösön szintén szóba jött, hogy tömegesen szállították a cigányokat a Fideszre szavazni. Itt néhány száz szavazat hiányzott volna ahhoz, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke felülkerekedjen a Fidesz jelöltjén.

 

kuruc.info és MTI nyomán – alfahir.hu