2014. 12. 11. 17:59

Ennyire hálás a cigányügyi biztos Orbán Viktornak

Farkas Flórián miniszterelnöki-cigányügyi biztos, a Lungo Drom elnöke szerdán levelet küldött John McCain amerikai szenátornak, amelyben visszautasítja a republikánus politikus Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos szavait.

aFarkas Flórián csütörtöki közleményben az MTI-vel közölte: levelében - politikai teljesítményeinek elismerése mellett - visszautasította John McCain Orbán Viktort "fasiszta diktátornak" minősítő szavait.

Levelében tájékoztatta John McCaint "mindazon tényekről, amelyek tételesen cáfolják a szenátor – talán meggondolatlan – állításait".

A levelet csütörtökön hivatalosan is megküldte André Goodfriendnek, az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjének tájékoztatásként. Ahogy John McCainnek, úgy Goodfriendnek is hangsúlyozta: levelét tekintsék "baráti kinyújtott kéznek" -  csak óvatosan azokkal a kezekkel -, amelyet fogadjanak el "a durva állítások nyilvános felülbírálatával".

Míg Amerikában a rasszistaellenes tüntetések zajlanak, Orbán Viktor zéró toleranciát hirdetett a fajgyűlölet ellen és felzárkóztatja a roma társadalmat – írja a Lungo Drom elnöke.

Farkas szerint az amerikai szenátor „neonácizta" a magyar miniszterelnököt, miközben ő a „neofasiszta" jelzőt használta - ezt a különbséget már a Hír24 vette észre, valószínűleg egyszerűbb lett volna, ha a "rásszistá" jelzőt használta volna a hálás cigányügyi biztos.

Farkas Flórián Orbán Viktor roma társadalom érdekében tett intézkedéseit is felsorolja, amely szerinte Európában példaértékű a foglalkoztatás, oktatási és ösztöndíjprogramok terén és a legszegényebbek felzárkózásánál - bár ezeket a szegénységet kutató adatok nem igazán támasztják alá, egészítjük ki Farkast.

alfahir.hu