Ennyit ért a szájkarate – Cameron kiütötte az EU-t

Ahogy az várható volt, az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács, köztük az úgynevezett V4-ekkel, aláfeküdt Nagy-Britannia követelésének, egyszersmind támogatásáról biztosította David Cameron miniszterelnök különutas politikáját.

Mondjuk, miért ne tették volna, hiszen a londoni kabinet képviseli az európai közösség második legnagyobb gazdaságát és haderejét? Ezzel szemben mennyit ér néhány százezer magyar, lengyel, lett, román kitántorgó kalandvágyó fiatal mosogató munkavállaló?

Az Európai Tanácsban csütörtökön kezdődött tanácskozás középpontjában ugyanis a londoni kormány reformigényei álltak, amelyekről nehéz és hosszú tárgyalások után született meg az egyezség. Az uniós vezetőknek számos ponton komoly engedményeket kellett tenniük, hogy tető alá hozhassák a kompromisszumot.

Végül persze az angol nyert, az uniós migránsok vesztettek

David Cameron brit kormányfő legtöbb vitát kiváltó követelését illetően olyan megoldás született, amelynek értelmében Nagy-Britanniában alapvetően négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátoznák az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. Az intézkedésnek nincs visszamenőleges hatálya, nem érintheti az országban régebben dolgozó vendégmunkásokat.

Az uniós munkavállalók nem Nagy-Britanniában élő gyermekei után járó családi pótlék csökkentéséről olyan megállapodás született, amelynek értelmében az újonnan érkezők esetében azonnali hatállyal lefaragnak az összegből. A már jelenleg is a szigetországban dolgozókra az új intézkedés 2020. január 1-jétől lenne érvényes. Ezt a szabályt az Európai Unió összes tagállama alkalmazhatja, azaz mi is megszívathatjuk a hazánkban dolgozó briteket.

A megállapodás értelmében Nagy-Britannia kimarad az EU-integráció mind szorosabbra vonásának törvényileg kötelező folyamatából. Emellett ki fogják mondani, hogy az Európai Unióban "egynél több" fizetőeszköz létezik, London pedig különleges biztosítékokat kap arra, hogy egyetlen tagállamot sem érhet diszkrimináció annak alapján, hogy milyen pénzt használ.

Az ülést követő sajtótájékoztatóján Cameron hangsúlyozta, támogatásáról fogja biztosítani az egyezséget a szombatra tervezett londoni kabinetülésen és arra fogja buzdítani a lakosságot, hogy támogassák az ország uniós tagságát a közelgő népszavazáson.

Cameron emellett kijelentette:

országa tartósan kivonta magát az EU-integráció mind szorosabbra vonásának folyamatából.

Hozzátette, Nagy-Britannia "soha nem fog csatlakozni az euróövezethez", viszont "teljes beleszólása" lesz az egységes európai piacba.

Ahogy arról korábban írtunk, a Cameron-féle egyezség másik eredménye az, hogy ezzel kifogja a szelet az EU-szkeptikus UKIP vitorlájából.

Orbán Viktornak bejönnek a megszorítások

A legvisszásabb azonban Orbán Viktor nyilatkozata. A magyar miniszterelnök szerint ez a megállapodás megerősíti az Európai Uniót, ugyanis a legfontosabb európai elvet, azt, hogy egyetlen uniós polgárt sem lehet egy másikkal szemben hátrányosan megkülönböztetni, sikeresen megvédték. Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta azt is, a brit követelésekkel kapcsolatban elért eredményeket a visegrádi országok közösen készítették elő, közösen képviselték és közösen érték el.

Gratulálunk!

Ezzel az Egyesült Államok legnagyobb európai szövetségét különleges jogosítványokkal kiemelték az EU-s intézményrendszerből.