Érdektelenségbe fulladt a „strandpapucsos” demonstráció

Mindössze kétszázan jelezték, ám alig ötvenen vettek részt a Kaposvári Egyetem rektorának öltözködési szabályzatra vonatkozó utasítása elleni demonstráción hétfő délután a művészeti kar sportpályáján.

ennyien

Kudarcba fulladt a hisztériakeltés...

A Facebookon meghirdetett akció eredetileg úgy szólt, hogy akik nem értenek egyet az október elsejétől hatályos utasítással, azok hétfő reggel strandpapucsban és törölközővel jelenjenek meg az egyetemen. A felhívás később módosult egy kora délutáni közös teázásra a sportpályán, ám a jelzett időben alig több mint tucatnyi hallgató és Csapó Virág színművész, a harmadéves színészhallgatók óraadó tanára fogadta az újságírók, operatőrök és fotósok hadát. Később mintegy negyven-ötven tüntető hallgató gyűlt össze, néhányan tisztes távolból figyelték az eseményeket, azt mondták, hogy ők csak kíváncsiságból, érdeklődőként voltak ott.

Alig érdekelt valakit a dresszkód

Az egyetem dolgozóinak és hallgatóinak előírt öltözködési szabályzat az intézmény belső levelezésén jelent meg a múlt héten. A szabályzat és a művészeti kar színészhallgatóinak válaszlépése - Csapó Virág és a hallgatók egy szűk csoportja egy zárt teremben tiltakozásul levetkőzött, ami felkerült a világhálóra - a helyi és az országos sajtóban, valamint külföldön is megjelent.

Csapó Virág hétfőn az MTI-nek azt mondta: a szokatlan demonstrációval és a tüntetéssel is arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a rektori utasítás "betarthatatlan" a művészeti kar, köztük a színészhallgatók számára, hiszen az előírt öltözetben nem lehet próbálni. Elmondta egyúttal azt is, hogy a művészeti karra az egyetem nem fordít kellő figyelmet, hullik a termekben a vakolat, nincsenek megfelelő eszközök, kellékek, még a hallgatók után járó állami normatíva szerinti összeget sem kapják meg. Megjegyezte, hogy a rektor még egyszer sem jött el hozzájuk.

A tüntetésen részt vevő néhány hallgató elmondta: azzal egyetértenek, hogy vizsgákra ne lehessen például strandpapucsban menni, de azt sértőnek érzik, hogy a hétköznapi öltözködésüket is szabályozzák, és bíznak abban, hogy eltörlik ezt a "marhaságot".

Cél: az egyetemhez méltó megjelenés

A Kaposvári Egyetem vezetősége pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében egyebek között azt írta: "ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy az egyetem mindennapjaiban (...) és különösen az ünnepi eseményeken - tanévnyitó, diplomaosztó -, vizsgákon az alkalomhoz illő öltözetben jelenjenek meg az oktatók és hallgatók".

"A célunk tehát változatlanul az, hogy az egyetemen történő megjelenés méltó legyen az itt dolgozó oktatók és hallgatók értelmiségi létben betöltött szerepéhez" - olvasható a közleményben, amely szerint "az utasítás a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény adta keretek között került kiadásra, irányadó öltözködési elveket fogalmaz meg, mely elvektől nem kívánunk visszalépni." Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az egyetem vezetése nyitott a javaslatok meghallgatására és azok alapján a közös vélemény kialakítására, a szabályozás pontosítására.

A felsőoktatási államtitkárság az utóbbi napokban megjelent sajtóhírekre reagálva hétfőn közölte, hogy a magyarországi egyetemek és főiskolák belső ügye az öltözködési szabályok meghatározása. Ebbe a kérdésbe a kormányzatnak nincs beleszólása - tették hozzá.


MTI Fotó: Varga György

MTI nyomán – alfahir.hu