Erdélyben és Kárpátalján folytatja építkezését a Jobbik

Felvidék után két másik elszakított Kárpát-medencei régióban kezdett tagtoborzásba a nemzeti radikális párt. Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet vezetője Szatmárnémetiben és Beregszászon tartott fogadóórát, melyet mindkét alkalommal csoportos tagfelvétel követett. Az országgyűlési képviselő portálunknak a Jobbik 2014-es határon túli választási esélyeiről is nyilatkozott.

Szávay István tavaly novemberben Komárom felvidéki részén jelentette be, hogy pártja szervezett keretek között biztosít lehetőséget a Jobbik politikájával szimpatizáló külhoni magyaroknak a csatlakozásra. Mint mondta, erre a 2010-es választások óta egyre növekvő igény mutatkozott, a Jobbik továbbá az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a kétoldalú kapcsolatokra. A nemzeti radikális párt szeretne közvetlenebbül eljutni az emberekhez, és bízik abban, hogy így többen ismerik meg programjukat.

Szávay szerint határon túl még a magyarországinál is nagyobb elhallgatással és rágalomhadjárattal kell szembenézniük. „A közpénzek milliárdjaiból kitömött fideszes média nyomasztó túlsúllyal nehezedik a külhoni sajtóra, ami meggátolja, hogy az emberek megismerjék a Jobbik valós tevékenységét, célkitűzéseit” – fogalmazott Szávay.

Jószomszédság csak a nemzeti érdek után

Az ellenzéki képviselő január 17-én Szatmárnémetiben, 18-án Beregszászon tartott sajtótájékoztatót, ahol bejelentette, hogy a Jobbik megkezdte 2014-es választási programjának írását, amelynek – a 2010-eshez hasonlóan – hangsúlyos részét fogja képezni az elszakított magyarság ügye. E munkában számítanak a Kárpát-medencei és emigráns magyarság aktív részvételére.

Fotó: Kató Alpár

Szávay István sajtótájékoztatója Beregszászon

A program gerincét „a magyar etnikai területek védelme, és azok magyar jellegének megőrzése, a szülőföldön való megmaradás, boldogulás és gyarapodás” fogja képezni – jelentette be a képviselő. Szávay szerint a fő különbség a magyarországi pártok között, hogy míg az MSZP-nek a „jószomszédi viszony”, a Fidesznek a „párbeszéd” a legfontosabb, a Jobbik számára a környező országokkal fenntartott kapcsolatokban a nemzeti érdek az elsődleges szempont.

Három pillér

Szávay kifejtette, a Jobbik nemzetpolitikai programja három pilléren nyugszik, és mindhárom egyben kritika az elmúlt 22 év kormányai számára.

Az első az anyaország határozott kiállása és fellépése a külhoni magyarokat értő jogsértések ellen. Jelenleg erről szó sincs, a kormány arra biztatja a felvidéki és kárpátaljai magyarokat, hogy „a határon átlopakodva, sunyiban” adják be állampolgársági kérvényeiket – mutatott rá a politikus. Szávay István a kisebbségbarát ukrán nyelvtörvény elszabotálásának számonkérését is hiányolja Orbán Viktoréktól, mint mondta, pontosan ez a fajta szervilis diplomácia vezetett odáig, hogy a legtöbb külhoni magyar úgy érzi, semmilyen érdemi védelemre nem számíthat Budapest irányából, holott szerinte ennek egyáltalán nem kéne így lennie.

A második pillér az állami támogatások növelése: annak ellenére, hogy minden negyedik magyar az országhatáron kívül születik meg, Magyarország költségvetésének mindössze 0,1 százalékát, azaz egy ezrelékét költi ilyen célra – emelte ki. Az ellenzéki párt átláthatóbb és az önös pártérdekeken felülemelkedő pénzosztást ígér.

A Jobbik külhoni programjának hangsúlyos eleme lesz a határainkon túl élő magyar közösségek életszínvonalának emelése is. A párt az állami cégeket kötelezné, a magánvállalkozásokat ösztönözné, hogy ha külföldön fektetnek be tőkét, akkor ezt magyarok lakta településeken tegyék. Szávay szerint lehetetlen állapot, hogy a Kárpát-medencében terjeszkedő magyarországi cégek nem törekszenek arra, hogy magyar embereknek adjanak munkát, megélhetést.

Sok a tennivaló 2014-ig

Szávay István azt is leszögezte, hogy semelyik elszakított régióban nem kívánnak önálló politikai erőként megjelenni, és a helyi magyar szervezetek belső ügyeibe beleszólni. Az újonnan csatlakozó külhoni magyaroktól a Jobbik saját értékrendjének, programjának megismertetését, valamint élő, kétoldalú kapcsolatok kialakulását várja.

A barikad.hu kérdésére, hogy a Jobbik 2014-ben milyen választási eredményre számít, Szávay István egy nemrég megjelent közvélemény-kutatásra utalt vissza, amely szerint a Jobbik 3 százalékot kapna Erdélyben. A politikus kifejtette, hogy ez nyilvánvalóan képtelenség, de ettől függetlenül a nemzeti radikális pártnak még bőven van tennivalója. „Sok Jobbik tag és szimpatizáns azt gondolja, hogy mivel mi állunk ki leghatározottabban a külhoni magyarokért, egész Székelyföld jobbikos. Ettől jelen pillanatban igen messze állunk, de minden erőnkkel azon leszünk, hogy a Kárpát-medence minden szegletébe elvigyük a szebb jövő üzenetét, ehhez a nemes küzdelemhez várjuk külhoni testvéreink jelentkezését” – nyilatkozta a képviselő, aki február végén másfél hetes erdélyi, majd délvidéki tagtoborzó körútra indul.

Bencsik János

Szatmárnémeti, Beregszász

barikad.hu

Fotók: Kató Alpár