Erkölcstelen és visszataszító a kormány döntése

Jogilag lehet, hogy ez nem támadható, de mindenféleképpen erkölcstelen és visszataszító - jelentette ki Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslattal kapcsoltban, melynek értelmében a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) tulajdonába kerülhet valamennyi állami tulajdonú föld, függetlenül attól, hogy védett területnek minősül-e.

A parlament honlapján elérhető törvényjavaslat indoklása szerint a javaslat célja, hogy az állami földek hasznosítása egységes tulajdonosi joggyakorlás keretében, egységes hasznosítási elvek mentén történjen.

Az NFA a védett természeti és NATURA 2000-es területek haszonbérbe adása során minden esetben érvényesíti a természetvédelmi szakmai előírásokat, amelyeket a nemzeti parki igazgatóságok adnak meg számára, így a kizárólagos nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelés fenntartása nem indokolt - szerepel az indoklásban.

A kulcsmondat: a nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelés fenntartása nem indokolt

Igazából ettől a miniszteri bejelentéstől félt minden olyan magyar állampolgár, akinek mond az a szó valamit, hogy földmutyi. Ugyanakkor ebben az esetben valóban kijelenthető, hogy a Fidesz-kormány túl ment egy bizonyos határon, hiszen most már a magyar élővilágot veszélyezteti annak érdekében, hogy kielégítse a haveri kör pénzügyi igényeit.

Ahogy többször is megírtuk, a kormány feláldozza a nemzeti parkokat a földmutyi oltárán, és ami a roppant elkeserítő, hogy mindezt a földművelésügyi tárcavezető jelentette be.

Miért kell az NFA vagyonkezelésébe juttatni a földeket? - kérdeztük Magyar Zoltánt.

A képviselő ezt a természetvédelem elleni újabb támadásnak nevezte, ugyanakkor hozzátette, hogy nem ez az első eset, amikor a Fidesz az üzleti érdekei miatt semmibe veszi a környezeti értékeket.

A nemzeti parkok idáig biztosítékot jelentettek arra, hogy a szakmai előírások valóban érvényesüljenek, hogy a tájvédelem, a biológiai sokszínűség hosszútávon is fenntartható maradjon - emelte ki a jobbikos honatya.

Ugyanakkor nemcsak a nemzeti párt fejezte ki aggodalmát a kormány döntésével kapcsolatban, de több mint száz civil szervezet írta alá azt a petíciót, melyben a törvényjavaslat visszavonását követelték. A Jobbik éppen ezért üdvözli a természetvédő szervezetek akcióját - tolmácsolta a párt álláspontját Magyar Zoltán.

A szakpolitikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az NFA-nál eddig is tömegével lehetett találni példát a földbérleti visszaélésekre, amit szintén nemcsak a legnagyobb ellenzéki erő állított, hanem Ángyán József is több tanulmánnyal bizonyította a földmutyi működési elvét.

Magyar Zoltán erkölcstelennek és visszataszítónak nevezte azt a Fidesz-kormány által benyújtott törvényjavaslatot, amely lehetetlen helyzetbe sodorja a nemzeti parkjainkat.

Ezt azzal magyarázta, hogy ha az Országház ezt elfogadja, akkor az igazgatóságok nemcsak a földek utáni területalapú támogatásoktól esnek el, hanem attól a bérleti díjtól is, amelyet a parkok azoktól helybéli gazdáktól, családi vállalkozóktól kaptak, akikkel bérleti szerződést kötöttek.

Ezek után nem tudni, hogy milyen sorsot szán a Fidesz a nemzeti parkoknak - húzta alá.

Végül elképesztőnek nevezte azt is, hogy miközben az NFA arra sem képes, hogy a haveroknak kijátszott állami földeken való gazdálkodást ellenőrizze, akkor vajon hogyan fogja tudni majd a természetvédelmi szabályokat betartani a nemzeti parkoktól elvett és újabb földmutyiban kijátszott területeken? - fejezte ki aggályait a nemzeti párt képviselője.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Balogh Gábor

Friss