2014. 03. 06. 11:24

Erősödik a Jobbik, Vona már népszerűbb Mesterházyéknál

A tél utolsó hónapja a Fidesz gyengülését és a Jobbik határozott erősödését hozta – derül ki a Medián legfrissebb, február végén készült felméréséből.

A felmérésből kiderül: minden második válaszadó azt szeretné, ha az áprilisi országgyűlési választás kormányváltást hozna, míg 40 százaléknyian óhajtanák az Orbán-kormány hatalmon maradását. A gyakorlatban a Fidesz jelenleg is vezeti a pártok versenyét, ám a mostani fölénye jócskán elmarad attól, amit az előző választások előtt, 2010 februárjában mért a Medián: akkor az összes választó 44 (ezen belül a választani tudó „biztos” szavazók 62) százalékának támogatására számíthatott, most ugyanez az arány 36, illetve 49 százalék.

Vélhetően a sikeres kampány eredménye, hogy az elmúlt hónapban lényegesen megugrott viszont a Jobbik támogatottsága, sőt, a teljes szavazókorú népességben mért 14 százalékos népszerűség rekordnak számít – ilyen népes támogatói bázis eddig mindössze egyszer, pontosan két évvel ezelőtt állt a radikális párt mögött.

A párt népszerűségi mutatója a Medián kutatása alapján is ugrásszerűen növekedett januárról februárra: a teljes népesség körében 10-ről 14, a választani tudóknál 13-ról 18, a választani tudó biztos szavazóknál pedig 14-ről 18 százalékra.

Szinte mindenki hallott Simon botrányáról

Az elmúlt hetek egyik meghatározó belpolitikai botrányáról, a február elején kipattant Simon Gábor-ügyről a lakosság meglehetősen tájékozottnak mondható: a válaszadók 91 százaléka hallott az esetről, 72 százalék meg tudta nevezni a „főszereplőt”, sőt, 52 százaléknyian még a szóban forgó pénzösszeg nagyságával is tisztában voltak. A Simon-ügy lehetséges hatásai kapcsán a válaszadók 57 százaléka úgy vélekedett, hogy a botrány jelentősen rontja a baloldali összefogás választási esélyeit – ennek ellenére a közös lista támogatottsága januárhoz képest lényegében változatlan maradt, sőt, az MSZP önállóan mért népszerűsége egy kissé még javult is. Ezt magyarázhatja az az adat, hogy a válaszadók többsége (53 százalék) szerint ilyen vagy ennél súlyosabb esetek nemcsak az MSZP háza táján vannak, hanem minden pártnál, így a Fidesznél is bőven előfordulnak. Az összefogás változatlan számait persze úgy is lehet értelmezni, hogy a botrány eltántorította azokat az – egyébként folyamatosan csökkenő számú - bizonytalan szavazókat, akik a választások közeledtével esetleg a baloldali koalíció felé fordultak volna.

Nincsenek tartalékai a baloldalnak

Az egy évvel ezelőtt mindössze 40 százalékos választási részvételi hajlandóság mostanra 57 százalékra nőtt, igaz, az önmagukat „biztos” szavazónak vallók egytizede még mindig nem tud, vagy nem akar pártot választani. Ugyanakkor a tömegesen rejtőzködő baloldali szavazókat feltételező találgatásokra a Medián felmérései nem szolgálnak bizonyítékkal. Kimutatható ugyan, hogy a nyílt pártpreferenciával nem rendelkezők körében lényegesen többen szeretnének kormányváltást (47 százalék), mint ahányan az Orbán-kormány hatalmon maradását remélik (mindössze 14 százalék), erre logikus magyarázat, hogy a kormány támogatói döntő részben magát a kormánypártot is támogatják, míg a „kormányváltók” esetleg nehezebben találnak maguknak pártot. A pártpreferenciával nem rendelkezők egyéb kérdésekre adott válaszainak elemzése pedig nem bizonyítja, hogy körükben számottevő lenne a rejtőzködő baloldaliak aránya.

Vona Gábor a legnépszerűbb ellenzéki politikus

Ugyancsak a kormányoldal enyhe megingását jelzi a vezető politikusok népszerűségi rangsorának alakulása is: bár a rangsor első felét továbbra is nagyrészt fideszes politikusok uralják, közülük többnek (Áder Jánosnak, Rogán Antalnak, Tarlós Istvánnak) három százalékpontnál is többet esett a népszerűsége az elmúlt hónapban. A tízes toplistában viszont Mesterházy Attila és Bajnai Gordon mellett (sőt, őket egy hajszállal megelőzve) most először Vona Gábor is helyet követelt magának.

forrás: median.hu

median.hu - alfahir.hu