Európának szüksége van Oroszországra (frissítve)

Az Európai Unió - Oroszországi Föderáció Energetikai Parlamentáris Munkacsoport első kihelyezett ülésén, kétnapos konferencia keretében hazánkban tárgyalnak az Unió és Oroszország közötti energetikai együttműködés bővítésének lehetőségeiről.

Kovács Béla, a Jobbik EP képviselője főszervezésében globális léptékű konferencián tekintik át az érintett felek a világ jövője, fejlődés és békéje szempontjából is meghatározó gazdaságpolitikai szakterület, az energiapolitika nemzetközi alakításának aktuális kérdéseit Magyarországon. Az Európai Unió - Oroszországi Föderáció Energetikai Parlamentáris Munkacsoport első kihelyezett ülésén hazánkban tárgyalnak az Unió és Oroszország közötti együttműködés bővítésének lehetőségeiről. A konferencia első napján, hétfőn a paksi atomerőműben Vona Gábor, mint a magyar-orosz interparlamentáris társaság elnöke a jelenlevő szaktekintélyek, politikai döntéshozók előtt egyebek mellett kijelentette: az USA által irányított Európának végre saját lábára kell állnia, és az Európai Uniónak ki kell alakítania az önálló Oroszország-politikáját.

asd

Ivan Gracsov és Vona Gábor (fotó: Hunhír)

A paksi erőmű tervezett orosz segítséggel való bővítése adta az egyik apropót arra, hogy Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője, az Európai Unió - Oroszországi Föderáció Energetikai Parlamentáris Munkacsoport uniós társelnöke főszervezésében nemzetközi léptékű kétnapos szakmai tanácskozáson vitatják meg az érintett felek az együttműködési lehetőségek fejlesztését és bővítését atomenergia szakterületén Oroszország és az Unió között, valamint a konferencia szerdai napján a Déli Áramlat gázvezeték, az orosz-európai együttműködés fontos lépcsőfokaként jellemzett gazdaságpolitikai projekt megvalósításának következő lépéseit - írja a Hunhir.hu.

A tanácskozáson az orosz parlament minden frakciója képviselteti magát, Ivan Gracsovval, az az orosz parlament alsóházának energetikai bizottsági elnökével az élen. A tanácskozáson jelen van Anatolij Karpov orosz sakkvilágbajnok is orosz parlamenti képviselői minőségében.

A konferencia első napján a paksi atomerőműben tartott kihelyezett ülés magyar és orosz felszólalói egyértelműen úgy foglaltak állást, hogy az atomenergia békés és biztonságos felhasználása és ezen a szakterületen az unió és Oroszország együttműködése a jövő gazdasági kapcsolatai erősítésének az egyik fontos állomása lehet. Magyarországi viszonyokat is figyelembe véve Ivan Gracsov egyebek mellett leszögezte: az orosz-magyar példamutató gazdasági együttműködés a paksi atomerőmű bővítése és az újgenerációs rendszer megépítése mindkét ország számára rendkívül előnyös helyzetet teremt, és ismételten ígéretet tett arra, hogy a projekt részvételében minimum negyven százalékos lesz a magyarországi vállalkozások szerepe, amely így hazánk szempontjából hatalmas nagyságrendű foglalkoztatást és beszállítói részesedést jelent - idézi szavait a portál.

Gracsov egyértelművé tette, hogy az atomerőmű legfontosabb kérdése a biztonság szavatolása, amely az erőművek ebben a generációjában már olyan szintű, hogy teljesen egyértelművé teszi az abszolút biztonságos és problémamentes működést. Az orosz parlamenti bizottsági elnök megfogalmazása szerint Magyarország vaslogikával hozta meg döntését az orosz beruházó és kivitelező kiválasztásánál, amelyet minden politikai és szakmapolitikai szinten kellőképpen előkészítve szavatolhatja, hogy az új létesítmény mindkét ország számára kölcsönös előnyökkel jár majd.

A konferencián megjelent Vona Gábor, a Jobbik elnöke, a magyar-orosz interparlamentáris társaság elnöke, aki politikai összegzést adott az EU és Oroszország jelenlegi kapcsolati rendszeréről és annak javításának szükségességéről beszélt. Vona egyebek mellett leszögezte, tévedésben volt Amerika, amikor Oroszországot a Szovjetunióval azonosította és akkor is, amikor úgy ítélte meg, hogy a bolsevik rendszer bukása utáni országról van csak szó. Oroszország nagyhatalom volt és az is marad - szögezte le a Jobbik elnöke, és egyértelművé tette, hogy a politikai-gazdasági együttműködés megkerülhetetlen az unió és Oroszország között. Nehezményezte, hogy jelen pillanatban az uniónak nincs önálló Oroszország-politikája, mert azt az USA diktálja, és így értelemszerűen nem az uniós érdekek képviselete a legfontosabb számára. Itt az ideje, hogy Európa saját lábára álljon, hiszen Európának igénye van egy önálló, független Oroszország-politikára.

A konferencián megjelent Balczó Zoltán, az országgyűlés és a Jobbik alelnöke, valamint a Jobbik szakpolitikusa, Kepli Lajos országgyűlési képviselő is. Balczó felhívta a figyelmet, hogy korunk kihívása, a globális felmelegedés kompenzálására is alkalmasak az atomerőművek, Kepli Lajos pedig a társadalmi felelősséget emelte ki és az atomenergiát a világ jövője szempontjából megkerülhetetlen energiaforrásként említette.

Kovács Béla EP-képviselő hozzászólásában az uniós szakmapolitizálás fontosságára hívta fel a figyelmet, egyértelművé téve, hogy hatalmasak a lehetősége az uniós-orosz és az orosz-magyar szakmai kapcsolatok területén.

A tárgyalás résztvevői érintőlegesen foglalkoztak az ukrajnai válsággal is. Megállapították, hogy stratégiailag sem előnyös az ottani helyzet sem Európa, sem a világ számára. Ivan Gracsov ezzel kapcsolatosan érdekes megállapítást tett, mely szerint a reálpolitikus Magyarország sokkal jobban felismerte a konfliktus lényegét, és várható nemkívánatos hatásait, mint az úgynevezett szláv államok.

A nemzetközi konferencia szerdán Budapesten a képviselőházban folytatódik a Déli Áramlat projekt áttekintésével, amelyről hamarosan beszámolunk.

Frissítés:

A szerdai konferenciát követően Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője nyilatkozott tapasztalatairól. Elmondta: a tegnapi nap folyamán a delegáció Paksra látogatott, míg ma a Déli áramlat komplex kérdéskörét tekintették át. A hosszú távú gázszerződésről folyó megbeszélésen a Roszatom is képviseltette magát. A felek megállapították, hogy a Déli áramlat megvalósítása Magyarország és Európa érdeke is egyben.

Ivan Gracsov, az az orosz parlament alsóházának energetikai bizottsági elnöke szintén megszólalt a megbeszélés után. Mint mondta, Pakson kellemes benyomások érték. Ő maga már számos atomerőművet látott, a pakson folyó szakmai munka, az oktatási és kutatóközpont működése is nagyon magas színvonalú.

Véleménye szerint Magyarország nagyon jó döntést hozott azzal, hogy kiállt a Paksi bővítés mellett, és nem hallgatott azokra a fals hangokra, melyek gátolni próbálták az ilyen irányú erőfeszítéseket. Gracsov azt is elárulta, hogy a konferenciát szervező Kovács Bélával, a Jobbik EP-képviselőjével kiválóan tudnak közös szakmai munkát végezni. Kitért a Déli áramlatra is; mint mondta, szerinte Magyarország érdeke, hogy támogassa a projektet, hiszen hazánk akár évi 1,5 milliárd dollárt is spórolhatna a tranzitköltségeken.

Kepli Lajos reagált azokra a felvetésekre, melyek szerint atomenergia helyett inkább megújuló energiaforrásokra kéne támaszkodni. Rámutatott: Németország 19 milliárd eurót fordított erre, ám az alternatív energia magas költsége miatt még így is csak nullszaldósra sikerült kihozniuk az átállást. Véleménye szerint ezt a költséget az EU-n keresztül akár velünk, magyarokkal is megfizettethetik majd. Kepli úgy véli, hosszú távon elképzelhető lehet az alternatív energiaforrásokra történő támaszkodás, ám ennek egyelőre még nem adottak a feltételei.

hunhir.hu nyomán - alfahir.hu