2014. 03. 07. 14:17

Évekkel korábban szabadulhatnak a rablógyilkosok

Amint lehetősége lesz, eltörli a Jobbik azt az enyhítést, miszerint a fegyházbüntetésüket töltő elítéltek is annyi engedménnyel szabadulhatnak, mint egy fogházban ülő.

Szilágyi György szerint sokkoló, hogy a Fidesz BTK-módosításának köszönhetően a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövetők is korábban szabadulhatnak. Ismeretes, korábban a feltételes szabadlábra bocsátás korábban fogházbüntetésnél a büntetés kétharmada, börtönbüntetésnél a háromnegyede, fegyház esetén pedig négyötöde után volt lehetséges. Jelenleg viszont általánosan szabadulhatnak akár a büntetés kétharmadának letöltése után.

A Jobbik már a Btk. vitája során is leszögezte, hogy csakis szigorításokat tud támogatni, és úgy tűnt, a Fidesz sem akar enyhíteni – mondta el a képviselő. Szilágyi György rámutatott: az igazságszolgáltatás keze is meg van kötve, kevés a mozgásterük a bíróknak.

Kormányra kerülése esetén a Jobbik azonnal el fogja törölni ezeket az enyhítéseket, és nem hogy korábban szabadulnának, de tovább maradnának bent a bűnözők, akik önfenntartó intézményekben termelnék meg a kártérítést és saját maguk költségeit is.

A Jobbik továbbá kiáll a halálbüntetés visszaállítása mellett, főleg ha a súlyos bűntényeket gyermekek, nők illetve idősek ellen követik el. Megismételte a Jobbik azon programpontját is, hogy a politikusbűnözőknek kétszeres büntetés kell, hogy járjon, hiszen a felelősségük is jóval nagyobb, mint törvényhozóknak.

alfahir.hu