2017. 01. 09. 11:47

Évtizedek óta állami vezetők barátságát kereste Ghaith Pharaon

Az FBI által is körözött szaúdi üzletember, Ghaith Pharaon már hosszú évtizedek óta azzal foglalkozott, hogy befolyásos állami vezetők bizalmába férkőzött. Az Egyesült Államokban, Paraguayban vagy Argentínában szinte pontosan ugyanazt csinálta, mint amit az elmúlt két évben Magyarországon is – tudta meg a 444.hu.

Ghaith Pharaonnak csupán két év kellett ahhoz, hogy a Fidesz vezetőinek bizalmába férkőzzön. Tiborcz Istvánhoz köthető céggel és a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal is üzletelt, külügyminisztériumi tisztviselők ajánlgattak neki befektetéseket, kastélyokat vett, és megvásárolt egy villát is Orbán Viktor szomszédjában. Olyan jól ment neki a barátkozás, hogy még a miniszterelnökkel is találkozott.

A szaúdi üzletember a 80-as években a BCCI nevű maffiabank strómanjaként tevékenykedett. A BCCI gyakorlatilag törvényen kívüli bank volt, csalásokból tartotta fönn magát. Abból élt, hogy különböző bűnszervezeteknek segített tisztára mosni a bűncselekményekből származó dollármilliárdokat, vagy nemzetközi szankciók alatt álló diktátoroknak segített kimenteni a piszkos pénzeket külföldre.

A BCCI ezek ellenére a 80-as évekre már a világ több mint 70 országában tartott fenn bankfiókokat. Az általa ajánlott üzletek bár nagyon kecsegtetőnek tűntek, valójában csak neki hoztak pénzt a konyhára. Dél-Amerikában például Argentínát és Paraguay-t is rendesen megkopasztotta.

Orbán maga is elismerte, hogy találkozott a szaúdival, de azt mondta, hogy csak egy fogadáson futottak össze. Azt azonban a miniszterelnök sajtósa nem hajlandó elárulni, hol volt Orbán aznap, amikor Pharaon jachtja Mészárosé mellett parkolt az Adrián. Pharaon jachtja gyakran sodródott olyan hajók mellé, akikkel Pharaon tárgyalni akart: a szaúdi királyi család tagjaival is általában így találkozott.