Ez már azért tényleg vérlázító! Fazekas amerikai génkezelt vetőmagot hozott be az országba


Ha a magyar agrárminiszter valóban arról tárgyalt az Egyesült Államokban, hogy megnyitja a magyar piacot az amerikai génkezelt vetőmagok előtt, akkor távoznia kell a pozíciójából. Ugyanakkor így már értelmet nyer az a kormányzati intézkedés, amely hétfőn megszüntette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih).

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter áprilisban az amerikai agrártárca miniszterhelyettesével, Michael Scuseval folytatott megbeszéléseket. A miniszter akkor úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az egyeztetésen a mindkét országot sújtó tejválság, valamint állat-egészségügyi kérdések mellett szóba került az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és a magyar agrártermékek megjelenése az amerikai piacon.

Akkor győzedelmesen kijelentette, megértette az amerikai féllel, hazánk nem kér a génkezelt növényekből. Sőt még olyan nehezen értelmezhető kijelentésre is ragadtatta magát, mint hogy

"a szabadkereskedelmi egyezménynek vannak olyan ígéretes részei - például az exportlehetőségek bővülése - amelyek a GMO nélkül is megadják az egyezmény létjogosultságát".

Fazekas szerint az amerikai tárgyalófél nyitott volt a magyar javaslatokra.

Csakhogy az mno.hu hozzájutott az áprilisi találkozóról készült jelentéshez, ami viszont cáfolja Fazekas kijelentéseit. Sőt, az agrárhagyományaira oly büszke ország szakminisztere képes volt amerikai vetőmagmintákat kérni itthoni tanulmányozás céljából.

Magas szintű

A magas szintű magyar–amerikai megbeszélés - mno.hu birtokába jutott - jelentése szerint a magyar miniszter 2016. április 11-én folytatott hivatalos megbeszélést Michael T. Scuse szövetségi miniszterhelyettessel. Amerikai részről jelen voltak még: Bob Spitzer, a külföldi egyezmények és tudományos ügyek főtanácsosa a Külföldi Mezőgazdasági Szolgálattól (FAS), Phil Karsting hivatali munkatárs és Shannon Skorski asszisztens, szintén a FAS-tól. Magyar részről Fazekas Sándoron és Péter István mezőgazdasági attasén kívül jelen volt még: Magyarország washingtoni nagykövete Szemerkényi Réka és Belánszky-Demkó Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatok főosztályának vezetője.

Szemerkényi Réka egyébként Scuse azon felvetésére, mely szerint GMO-kérdésben ki kell egyeznie az európai és az amerikai feleknek, úgy reagált, hogy

„a GMO-val kapcsolatban kutatásokra van szükség, ehhez idő kell, de ez mind politikai, mind üzleti szempontból jelentős lehetőség…”

Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa szerint azonban az Egyesült Államokból elhozott génkezelt vetőmagokat nem vizsgáltatnia kellene Fazekasnak, hanem egyszerűen minden módját tiltani kellene, hogy ilyen GM-növények kerüljenek hazánkba. A nemzeti párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján hiteltelennek nevezte Fazekas Sándor GMO-moratóriummal kapcsolatban tett korábbi kijelentéseit.

Felhívta arra is figyelmet, hogy továbbra is ellenmondásosak az Orbán-kormány nyilatkozatai a TTIP-vel kapcsolatban - ahogy azt lapunknak korábban Bana Tibor, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának jobbikos elnöke is megerősítette: a szabadkereskedelmi egyezményekről szóló parlamenti határozatot követően: a Fidesz erős emberei a TTIP elkötelezett támogatói.

Magyar Zoltán döbbenetesnek nevezte Szederkényi Réka GMO-val kapcsolatos támogató szavait is, a képviselő szerint, ha ez a nagykövet magánvéleménye, akkor vissza kell őt hívni, mert felelőtlen és a magyar nemzetre nézve kockázatos álláspontot képvisel. Ha viszont a magyar kormány hivatalos álláspontját tolmácsolta, akkor Orbán Viktornak kell megszabadulnia Fazekas Sándortól, vélekedett a honatya.

A nemzeti párt elfogadhatatlannak és vérlázítónak tartja Fazekas Sándor Egyesült Államokban tett engedményeit,

"hazánk GMO-mentességét meg kell őrizni, a Jobbik ebben a küzdelemben mindig élen járt, és elképesztőnek tartjuk, hogy a kormány kihátrált a moratórium mögül"

- jelentette ki Magyar Zoltán.

Nyugtalanító egybeesés ugyanakkor, hogy pont a héten vált hivatalossá, a Nébih hatósági feladatai a fővárosi és megyei kormányhivatalokhoz kerülnek. Ez csak nekünk gyanús?

„Én is látok összefüggéseket, remélem nem lesz igazunk, de minden jel arra utal, hogy a Nébih leépítése nem véletlen”

- válaszolta Magyar Zoltán lapunk ok-okozatot firtató kérdésére.

A Jobbik a múlthéten lezajlott költségvetési vitában is azt követelte, hogy a hatósághoz több forrást és korszerű technológiát rendeljenek. Már elérhetőek olyan gépek, amelyek 100 százalékos bizonyossággal tudják kimutatni az emberi egészségre veszélyes anyagokat az élelmiszerekből - indokolta a Fidesz által lesöpört javaslatát a politikus.

Magyar Zoltán reményei szerint legkésőbb a 2018-as kormányváltás után olyan élelmiszer-biztonsága lehet ennek az országnak, amelyet megérdemelnek a magyar emberek.