Ez nem Észak-Korea! Elfogadhatatlan a szerkesztőségek titkosszolgálati ellenőrzése

Még az Orbán-kormánytól is szokatlanul durva támadás a sajtó- és a szólásszabadság ellen Pintér Sándor nemzetbiztonsági törvényt módosító javaslata, ami ügynökök felvételére kötelezné a médiatartalom-szolgáltatókat - írta közleményében Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja.

Mint ismert, Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztérium egy salátatörvényben oly módon módosítaná a nemzetbiztonsági törvényt, hogy amennyiben a titkosszolgálatok vezetői kérik, a tartalomszolgáltatók (lényegében az újságok, tévék, rádiók és internetes felületek szerkesztőségei) kötelesek alkalmazni a cég munkatársait.
 
 
Ezzel kapcsolatban Mirkóczki Ádám emlékeztet: a kormánypártok és a szakszolgálatok jelenleg is folyamatos és durva nyomás alatt tartják a szerkesztőségeket. Az újságírók rendszeresen számolnak be arról, hogy a titkosszolgálatok munkatársai követelik az egyes, nemzetbiztonságra semmilyen veszéllyel nem bíró, de a kormány és a szakszolgálatok vezetői számára kellemetlen információkat szivárogtatók személyének felfedését - fogalmazott a nemzeti párt országgyűlési képviselője.
 
Pintér a törvényben nemhogy a forrásaik felfedésére kötelezné a tartalomszolgáltatókat, hanem a legrosszabb kommunista időket idéző módon politikai komisszárokat kíván a szerkesztőségekbe ültetni. A feladatuk vélhetően az lenne, hogy felügyeljék, milyen információkhoz és kiknek a révén férnek hozzá az újságírók - osztotta meg aggályait Mirkóczki Ádám.
 
A Jobbik elfogadhatatlannak tartja és semmilyen formában nem fogja támogatni a kormány kezdeményezését, mert a nemzeti párt meggyőződése, hogy a sajtó társadalmilag meghatározott funkcióját csak szabadon, politikai és rendvédelmi befolyásoktól mentesen tudja ellátni.
 
Mirkóczki Ádám felelveníti, hogy a Fidesz korábban már több orwelli elképzeléssel állt elő a fideszkorrupció leplezésére, majd megállapítja: mostanra már nem csupán intézményi formában hasonlít az egykori állampárthoz, hanem már szellemiségében is az MSZMP-t másolja.
 
Közleményében végül arra jut, hogy 2018-ban az emberek a Fidesz és a Jobbik között fognak választani: észak-koreai típusú szerkesztőségeket akarnak, vagy szabad sajtót?